ADVARSEL: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, advarer mot nye svindelmetoder. (Foto: Martin Fjellanger)
ADVARSEL: Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor, advarer mot nye svindelmetoder. (Foto: Martin Fjellanger)

To av tre nordmenn utsatt for datakriminalitet

Telenor mener det trolig er mer utbredt enn noen annen form for kriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Telenor viser at 64 prosent av alle nordmenn nå er blitt utsatt for en eller annen form for lovbrudd på nett. I gjennomsnitt stoppet Telenor 115.000 uønskede anrop hver eneste dag i 2021.

– Ingen annen form for kriminalitet rammer så mange, så ofte, som forsøk på å stjele digital informasjon. Alle som er påkoblet nett er utsatt for risiko, så kunnskap og bevissthet rundt datakriminalitet er svært viktig, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsanalytiker i Telenor i en pressemelding.

Fortsatt phishing på topp

Forsøk på å få tak i private data, såkalt «phishing» er den absolutt mest omfattende formen for digitalt lovbrudd. Det fortalte også Pwc da de la frem nye tall under Arendalsuka, og IBM la også frem tall som tydet på at phishing er på svindeltoppen.

Omtrent halvparten av befolkningen oppgir at de er blitt utsatt for slike forsøk i en eller annen form. Én av ti er blitt utsatt for innbrudd i eller misbruk av egne sosiale nettverk. Mange rammes også indirekte, 16 prosent av befolkningen har opplevd at bedrifter de er avhengig av er blitt rammet av dataangrep.

Svindlere kan også utgi seg for å være politi, bank eller andre offentlige instanser for å be deg oppgi passord, koder eller annen sensitiv informasjon.

– Dette er litt som kattens lek med musen. Når vi oppdager og blokkerer noen muligheter, ser vi raskt at det utvikles nye og kreative måter å angripe på. For eksempel utvikles nå den såkalte deepfake-teknologien i høyt tempo. Foreløpig er ikke dette noe vi ser at kriminelle har tatt i bruk i særlig grad, men det er ikke utenkelig at de vil gjøre dette når teknologien blir mer moden og tilgjengelig, sier Busch.

15 millioner enheter

Undersøkelsen fra Kantar viser også at nordmenn har stadig flere enheter tilkoblet internett. Landets 2,5 millioner husstander har nå i gjennomsnitt mer enn 7 enheter påkoblet internett.

– Sammenkobling av enheter gir fantastiske muligheter til automatisering og en enklere hverdag. I takt med at vi tar i bruk all den nye teknologien, har vi alle et ansvar for å utvikle kunnskapen vår om hvordan vi sikrer oss mot misbruk, sier Busch.