PRØVEKJØRT: Spill til Xbox Kinect - 5 for Kinect
Vi har tatt en titt på fem av lanseringsspillene, Kinect Adventures, som følger med i pakken, sportspillet Kinect Sports, bilspillet Kinect Joy Ride, dansespillet Dance Central og det søte og barnevennlige Kinectimals.
Vi valgte å teste Kinect slik vi mener den bør brukes, sammen med venner og familie. Det går selvsagt fint å spille for seg selv, og vi har da også prøvd det, men noe av hele poenget med denne typen spill er jo å være sosial. Selv om det tidvis kan være litt pinlig og føles litt teit å stå der og veive med armer og ben, er det unektelig langt mer morsomt å kunne dele disse teite øyeblikkene med andre. Ikke minst er det morsomt å se de andre dumme seg ut også.
Før vi kunne gå i gang måtte det ryddes i den ene stua hjemme. Stuebordet måtte flyttes bort, og sofaen måtte skyves en meter lenger bak i stua. Det er nemlig slik at Kinect krever en god del plass for å fungere optimalt. Optimalt bør det være et sted mellom 1,2 og 3,5 meter mellom de som spiller og sensoren, og fortrinnsvis nærmere 3,5 meter enn 1,2 meter.
Hvor stor avstanden må være avhenger litt av typen spill du skal spille, samt om det er en eller to spillere som skal i ilden samtidig. Med kun en aktiv spiller kreves det naturlig nok ikke fullt like mye plass. Nesten vel så viktig som avstanden til selve sensoren, er det at du har greit med plass til siden for deg, slik at du slipper å krasje med vegger eller møbler. Kinect er altså ikke spesielt godt egnet på en trang hybel eller i en liten leilighet.
Med rommet klargjort var det bare å koble opp sensoren og sette i gang. Ved første oppsett må du bruke et par minutter for å kalibrere systemet, når det er gjort er det bare å sette i gang.
Vi fikk låne fem spill til testing, men det er altså flere spill å få kjøpt. Du kan lese mer om vår erfaring med de forskjellige spillene i denne artikkelen.
Kinect Adventures
Dette er spillet som følger med når du kjøper Kinect-sensoren, om det nå er for seg, eller som en del av en pakkeløsning med konsoll og sensor. Kinect Adventures er bygd opp av en rekke forskjellige minispill, hvor du må bruke armer, ben og tidvis hele kroppen på forskjellige måter for å styre det som skjer på skjermen.
I et av minispillene skal du styre en gummibåt nedover en stri elv. Figuren din, som kan være figuren du tidligere har laget til Xbox Live-kontoen din, står midt i gummibåten. Du styrer båten fra side til side ved å bevege deg til høyre og venstre. Noen ganger møter du på hindringer som gjør at du må få båten opp i lufta, noe som gjøres ved at du hopper rett opp og ned.
Andre minispill går ut på å sprekke såpebobler med å veive med armer og ben, dukke unna hindringer ved å bevege deg fra side til side eller dukke ned foran kameraet. De fleste spillene er relativt enkle, men de krever at du beveger deg en god del. Grafikken er relativt enkel og tegnefilminspirert, men ser pen ut og passer spillet godt. Vi tror nok at dette spillet vil falle best i smak hos yngre spillere, selv om vi for så vidt hadde det morsomt med det vi også. Spørsmålet er bare hvor lenge det er morsomt.
Pris: Inkludert i Kinect-pakken. Pluss: Varierte minispill. Morsom grafikk. Barnevennlig.Minus: Begrenset levetid. Litt for simpelt i lengden.
Kinect Joy Ride
Da Kinect fortsatt var under utvikling, under kodenavnet Project Natal, var bilspillet Burnout Paradise et av spillene som ble brukt for å vise mulighetene i teknologien. Ved å holde hendene som om du holdt et ratt i løse lufta, samt bruke føttene som gass- og bremsepedal, styrte du lynraske biler rundt i en stor, åpen by.
Kinect Joy Ride er ikke på langt nær like avansert, men det er nå for så vidt et bilspill. Her kan en eller flere spillere styre en bil på lukkede baner i forskjellige omgivelser. Du styrer ved å holde hendene ut i lufta, som om du holdt i et bilratt. Ved å trekke hendene tilbake og så skyve dem raskt frem får en ekstra fartsboost. Gass og brems trenger du ikke tenke på, det styrer spillet for deg.
Spillet er av det litt løsslupne slaget, med store hopp og sladding i svingene. Ved å vippe hoftene ut til siden, legger bilen seg ut i bredsladd. Når du hopper kan du lene deg i forskjellige retninger for å gjøre triks i lufta.
Realisme kan du se langt etter i Kinect Joy Ride, men det er fortsatt mulig å ha det moro med spillet. Vi føler vel kanskje at spillet er litt i enkleste laget til at holdbarheten blir særlig stor. Ikke minst for de av oss som er vant til mer avanserte spill, tror vi at Kinect Joy Ride fort vil føles oppbrukt og gammelt. For barn kan det nok ha noe lengre levetid, ikke minst fordi man kan bruke kroppen til å gjøre alskens forskjellige triks med bilen.
Pris: Ca kr 400 inkl. mva. Pluss: Morsomt for de små. Enkelt å komme i gang.Minus: Litt i enkleste laget, i alle fall for voksne.