Raspberry Pi 5 (Foto: Raspberry).
NY MODELL: Raspberry Pi 5 lanseres tidligere enn flere ventet, tross at det er fire år siden forrige gang. (Foto: Raspberry).

Raspberry Pi 5 er lansert

Den nye mikrodatamaskinen kommer i salg mot slutten av oktober.

Fire år siden lanseringen av Raspberry Pi 4 har Raspberry Pi 5 kommet med en ytelsesøkning og internt silisium som legger til støtte for PCIe 2.0. Den nyeste versjonen har noen bemerkelsesverdige oppgraderinger og får en startpris på 60 dollar, før skatter, avgifter og eventuelle valutasvingninger.

Ikke bare skal den yte bedre enn forgjengeren, men det er også den første Raspberry Pi som kommer med internt silisium.

Drivkraften til Raspberry Pi 5 er en 64-bits quad-core Arm Cortex-A76-prosessor som kjører på 2.4 GHz, noe som gir to til tre ganger ytelsesforbedringen sammenlignet med den fire år gamle Raspberry Pi 4. Enheten leveres også med en 800MHz VideoCore VII grafikkbrikke som Raspberry Pi Foundation sier gir et «betydelig løft» i grafikkytelsen.

En første kikk

The Verge ved journalist Emma Roth har fått en første kikk på nyheten. Hun skriver: «Jeg fikk prøve ut enheten for meg selv. Selv om jeg ikke hadde tid til å gjøre mye tukling med den, fant jeg ut at den starter opp ganske raskt, samtidig som nettsider lastes inn raskt sammenlignet med min eldre Raspberry Pi 3 Model B +. Det blir ganske varmt, men heldigvis sendte Raspberry Pi over en aktiv kjølekomponent som jeg kunne montere direkte på brettet».

Raspberry Pi 5 har en komponent laget av Raspberry Pi Foundation for første gang: southbridge, også kjent som en del av brikkesettet som hjelper enheten til å kommunisere med eksterne enheter. Med RP1 southbridge sier Raspberry Pi Foundation at mikrodatamaskinen «leverer en trinnvis endring i perifer ytelse og funksjonalitet», noe som muliggjør raskere overføringshastigheter til eksterne UAS-stasjoner og andre eksterne enheter.

Oppdaterte porter

Den åpner også for to firefelts 1,5 Gbps MIPI-transceivere som lar deg koble til opptil to kameraer eller skjermer. Det er også et nytt PCI Express 2.0-grensesnitt med én bane for første gang, som tilbyr støtte for "periferiutstyr med høy båndbredde." Raspberry Pi Foundation bemerker imidlertid at du fortsatt trenger et separat adapter, for eksempel en M.2 HAT (Hardware Attached on Top) for at du skal kunne dra nytte av den.

Når det gjelder porter, kan du forvente to 4Kp60 HDMI-skjermutganger med støtte for HDR, et microSD-spor, to USB 3.0-porter, to USB 2.0-porter, gigabit ethernet og en 5V DC-strømtilkobling via USB-C. Det er støtte for Bluetooth 5.0 og Bluetooth Low Energy (LE) og topp SD-kortytelse som er «doblet» med SDR104 høyhastighetsmodus. Sammen gjør alle disse oppgraderingene Raspberry Pi 5 enda mer allsidig, enten du bruker den som en ultrabudsjett-stasjonær PC, en medieserver eller til og med et DIY-sikkerhetssystem. 

Raspberry Pi 5 kommer med et par forskjellige RAM-alternativer ved lansering, og koster 60 dollar for 4GB-versjonen og 80 dollar for 8GB. Det gjør den litt dyrere enn Raspberry Pi 4, som er priset til 55 dollar for 4 GB RAM og 75 dollar for 8 GB. Vær oppmerksom på at skatter, avgifter og andre kostnader ikke er med i prisene. 

Raspberry Pi 5 vil være tilgjengelig for kjøp før slutten av oktober.