MØTER PRESSEN: Den nye sikkerhetsroboten til New York City møtte pressen sammen med blant annet borgermesteren (helt til venstre). (Foto: Skjermdump fra Youtube)

Sikkerhetstiltak: – Ser ut som søppelbøtte på hjul

I New York skal et pilotprosjekt teste ut en sikkerhetsrobot på tbanestasjonen. 

Publisert Sist oppdatert

De neste to månedene kan du se sikkerhetsroboten ved navnet K5 på tbanestasjonen ved Times Square, som typisk er full av turister. 

For noen ser den ut som en slags massiv RD2D fra Star Wars. For andre, slik som direktøren i personvern-oganisasjonen Surveillance Technology Oversight Project, Albert Fox Cahn, ser den nettopp ut som en søppelbøtte på hjul. Det fortalte han New York Times

Midnattspatrulje

K5 veier 420 pund, som tilsvarer 190,5 kg, og er utstyrt med fire kameraer som kan ta opp video, men ikke lyd. Roboten vil patruljere stasjonen fra midnatt til kl. 06.00 gjennom hele pilotperioden som går over de neste to månedene. Men K5 kommer ikke til å ha full patruljering på en stund, siden den bruker de to første ukene på å kartlegge stasjonen og streife rundt hovedområdene og ikke plattformene.

SOLID: Ordfører Eric Adams demonstrerer standhaftigheten til den 190 kg tunge roboten som skal gjøre en av New Yorks t-banestasjoner tryggere. (Skjermdump: Youtube)

New Yorks ordfører Eric Adams fortalte ved lanseringen av tiltaket at roboten vil ta opp video som kan ses i tilfelle en nødsituasjon eller forbrytelse pågår. Angivelig vil ikke roboten bruke ansiktsgjenkjenning, men det er Surveillance Technology Oversight Project likevel bekymret for at vil endre seg på sikt. 

Billig arbeidskraft

K5 har åpenbart ikke evnen til å reagere på faktiske nødsituasjoner på stasjonen og kan ikke fysisk eller verbalt pågripe mistenkte. Den eneste sanntidshjelpen den kan gi folk er å koble dem til en levende person for å rapportere en hendelse eller stille spørsmål, forutsatt at personen bruker knappene på roboten. 

Er det èn ting roboten er, så er det billig: per time betaler New York 9 dollar for å leie roboten. Det tilsvarer 97 norske kroner.