BEKYMRET: Sikkerhetsekspert Jan Helge Flesvik i Aeger Group er bekymret for norsk naivitet på cyber-sikkerhet. (Foto: Aeger Group).

– Norsk naivitet på beredskap døde i natt

Sikkerhetsekspert mener budsjetter må økes og beredskapen skjerpes betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Når Russland i natt invaderte Ukraina startet et nytt, mørkt kapittel i europeisk historie. Spenningen betyr også en økt strategisk betydning av Norge og norske naturressurser. Europa vil bli mer avhengig av norsk gass, og norske farvann er strategisk viktig for å følge Russlands nordflåte. Hvis situasjonen fortsetter å eskalere, bør Norge være bedre forberedt.

– Den norske naive sikkerhets-beredskaps og utenrikspolitikken døde i natt, sier daglig leder Jan Helge Flesvik i sikkerhets- og beredskapsselskapet Aeger Group.

Han mener norske budsjetter for beredskap og sikkerhet bør skrus rett opp. Dagens beredskap og cybersikkerhet er ikke tilpasset dagens trusselbilde.

– Man trenger ikke raketter for å lamme norsk gassproduksjon. Vi ser helt nye cyberangrep lamme Ukraina, det kan være en forsmak på hva som kan ramme norsk infrastruktur, sier han.

Viser muskler

Russland har allerede demonstrert sin kapasitet, og gjort forberedelser, mener Flesvik. Han viser til hendelsen da flere kilometer lyttekabel tilhørende havforskningsinstituttet forsvant nylig.

– En hval eller fiskebåt klarer ikke å fjerne en sånn kabel. Er noen i stand til å fjerne flere kilometer kabler ute i havet uten at vi får det med oss, bør vi spørre oss om vi kan stole på vår evne til tidlig varsling av når den russiske ubåtflåten stikker til havs, sier han.

Han er bekymret for hva som kan skje hvis Russland virkelig skulle ønske å ramme eller skade norsk infrastruktur. Det som skjer og har skjedd av cyber-angrep i Ukraina bør være en kraftig vekker.

– Putin har vært tydelig på hva han skal gjøre i lang tid, uten at han har blitt tatt på alvor. Det burde bety at den tradisjonelle norske doktrinen på sikkerhet og beredskap bør være kastet over bord nå, mener han.