TRUET: Sony Pictures i USA er blitt hacket, og nå blir de ansatte truet på livet.
TRUET: Sony Pictures i USA er blitt hacket, og nå blir de ansatte truet på livet.

Nord-Korea avviser hacker-beskyldning

Nord-koreanske myndigheter avviser beskyldninger om deltakelse i hacker-angrep mot Sony, men applauderer angrepet.

Saken om hacker-angrepet mot Sony tok en alvorlig vending før helgen da selskapet mottok nye trusler, denne gang rettet mot Sonys ansatte og deres familier.

Søndag sendte myndighetene i Nord-Korea ut en melding der beskyldningene om deltakelse i hacker-angrepet ble avvist.

I meldingen fremgikk det imidlertid at Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon (National Defense Commision – NDC) synes hacker-angrepet mot Sony var velfortjent.

Det var i slutten av november det ble kjent at Sony Pcitures-divisjonen var blitt utsatt for et kraftig hacker-angrep. Mange gigabyte med data ble stjålet og lagt ut på internett. Både kinofilmer produsert av Sony og intern informasjon om ansatte, inkludert informasjon om ledernes lønninger, ble lagt ut.

Angrepet ble utført av noen som kaller seg Fredens Voktere (Guardians of Peace), og enkelte analytikere har pekt på nord-koreanske myndigheter som ansvarlige for angrepet.

Bakgrunnen for mistanken er at hacker-angrepet har likhetstegn med flere angrep rettet mot sør-koreanske tv-selskaper og banker tidligere.

Fornærmet av spillefilm

Sony Pictures står bak The Interview, en spillefilm som ikke er lansert ennå, men som handler om et tenkt attentat mot Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Myndighetene i Nord-Korea har tatt sterk avstand fra filmen og mener den er en fornærmelse mot landet. Til og med FN har mottatt klage på filmen fra myndighetene i Nord-Korea.

– Vi er ikke kjent med hvor i Amerika Sony Pictures ligger eller hvilke tvilsomme aktiviteter som har ført til at det er blitt mål for angrep, og vi føler heller ikke noe behov for å vite om det det, heter det i kunngjøring fra Nord-Koreas forsvarskommisjon.

I kunngjøringen anklages Sony Pictures for å spille på den amerikanske regjeringens fiendtlige politikk overfor Nord-Korea.

Nå er det altså kommet nye trusler mot Sony, denne gang med referanse til de ansatte og deres familier.

– Det vil være en enkel oppgave å fjerne Sony fra jordens overflate, heter det i den nye meldingen, som er skrevet på dårlig engelsk, melder IDGs nyhetstjeneste.