Skal du bytte it-jobb? Selg deg dyrt
Akkurat nå jakter flere titalls it-selskaper på nye ansatte. Da gjelder det å vite hva man kan kreve av lønn og frynsegoder. Her har du forhandlingstipsene.
Etter fire magre år i it-bransjen har markedet endelig snudd. Mange selskapene jakter nå på nye ansatte. Selskaper som Steria, EDB Business Partner, ErgoGroup, Bouvet og Accenture er noen av de større selskapene som har allerede startet jaktsesongen. De har følge av et utall mindre selskaper i kampen om de beste hodene.
- Vi merker at alle rekrutterer for tiden. For tre år siden var vi nesten alene. Vi kunne velge og vrake. Nå er situasjonen en annen. Vi merker at søkere er mer bevisst på å forhandle i forhold til egen kompetanse. De har mer selvtillit, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Steria.
Markedet har snudd. Man står ikke lengre med lua i hånda. Har man riktig kompetanse er det mange som er på jakt etter nettopp deg. Det kan være mye å tjene på å vite prisen på eget hode. Lønn er fremdeles den viktigste faktoren for en jobbsøker. Men Kjell Rusti i Steria opplever at jobbsøkere ofte spør om andre ting enn penger.
- Mange er opptatt av det faglige miljøet, kompetanse og internt nettverk. De fleste er opptatt av å kunne utvikle seg i jobben, sier han.
Blir blendet
God etterspørsel i markedet fører til at flere vil bytte jobb. For fire år siden løp it-arbeiderne til fagforeningene i frykt for å miste jobben. Få snakket høyt om å bytte jobb. Arbeidsmarkedet var trangt. Nå er det få som er redd for å miste jobben. Har du kompetansen på plass vet du at etterspørselen er der.
- Selskaper har ulike virkemidler for å lokke til seg de beste hodene. Aksjer og bonuser er populært, mens opsjoner er helt ut, sier Fredrik Syversen i IKT-Norge.
På slutten av 90-tallet overgikk selskapene hverandre i kreative varianter av frynsegoder. Playstation, billiardbord og gratis skjortevask er ikke lengre på topp ti-listen. Overfladiske frynsegoder er erstattet av viktigere goder.
- Frynsegodene var stort i 1999, men er nå borte. Det tror jeg er lurt. Spennende oppgaver og medeierskap er det viktigste. Relle verdier, sier Syversen.
Barnepass er et av få frynsegoder som har overled årtusenskiftet. Enkelte selskaper leier plass i private barnehager til sine ansattes barn. Noen tilbyr også barnepass på arbeidsstedet. Allikevel er det penger, arbeidsmiljø og karriereutvikling som er det aller viktigste.
- Det er cash som gjelder. For en arbeidsgiver blir det fort dyrt å administrere andre ordninger enn de som handler om penger, sier Haakon Gellein, daglig leder i rekrutteringsbyrået DFind.
Opsjoner har blitt borte. Skattereglene har satt en effektiv stopper for opsjonskalaset. Nå er det aksjer som gjelder. Enten ved at de ansatte får en del aksjer ved ansettelse, eller at de i en periode kan kjøpe dem til rabatterte priser.
- Aksjer er skattemessig mer gunstig. Vi ser at stadig flere etterspør slike avtaler, sier Gellein.
Allikevel. Det er ikke gull alt som glimrer.
- Mange i it-bransjen blir lett blendet av aksjer, og er mindre opptatt av verdien. Flytter du en blåruss over i en annen jobb er han opptatt av helt andre ting enn en Java-utvikler.
- Hva da?
- Det handler om at økonomen er bedre til å være kritisk til verdien av frynsegodene som tilbys. På den annen side trigges it-folk mer av interessante arbeidsoppgaver enn andre bransjer, mener Gellein.
Kompetanse
It-bransjen skiller seg fra andre bransjer ved at utviklingen går ekstremt raskt. Man risikerer fortere å gå ut på dato. Både en ansatt og en arbeidsgiver er avhengig av å ha rett kompetanse, for å ikke miste jobb eller kunder.
- Videreutdanning er fremdeles et frynsegode mange er opptatt av. Kurs og sertifiseringer er viktig. Det at både den ansatte og arbeidsgiveren har en plan for å lære ny teknologi er viktig, sier Bjørn Alsterberg, partner i UpSource.
Norge er et høykostland. Det er hodene som koster, og det er de gode hodene som gir verdier til selskapet. Etterutdanning, kurs og sertifiseringer står høyt i kurs. I tillegg er det viktig at klimaet for utvikling er tilstede. Et sterkt fagmiljø med høy kompetanse er viktig for å utvikle seg.
- Folk er opptatt av karrieren sin, og at man har et miljø hvor man kan komme seg videre, og gjerne ut i verden. Dessuten er opplevelsen av at bedriften satser på deg viktig, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia.
Frynsegoder har blitt et frynsete begrep. Ansatte i dag er ute etter å bli verdsatt i riktig valuta. Penger, kompetanse og karriereutvikling. Det vil selskapene som ansetter folk akkurat nå få merke.
- Jobbsøkere er flinkere til å stille krav. De er klar over egen verdi, og vet de har flere muligheter, sier Bjørn Alsterberg, partner i UpSource.
HER ER SEKS TIPS TIL FORHANDLINGENE:
Skal du forhandle om ny jobb er første bud å vite verdien av eget hode. Andre bud er å omsette det i gode betingelser.
1. Første bud handler alltid om lønn, bonusordninger og mulighet for aksjekapital.
2. Gratis mobiltelefon og bredbånd hjemme er nærmest en selvfølge i dag.
3. Er jobben fleksibel? Legger man opp til bruk av hjemmekontor og å jobbe fra andre steder enn på kontorpulten? I dag jobber mange til andre tider enn 9-16. Mange forventer at arbeidsgiver er like fleksibel.
4. Ikke se deg blind på frynsegoder. Hvis du får tilbud om aksjer, er det lurt å sjekke den reelle verdien. I enkelte tilfeller kan det lønne seg å takke nei til frynsegoder til fordel for høyere lønn.
5. Undersøk mulighetene for å utvikle deg i forhold til videreutdanning, kurs og sertifiseringer. Om dette ikke er tilstede bør du tenke deg om to ganger før du går inn i jobben. Et selskap som ikke er opptatt av å være teknologisk oppdatert tenker ikke særlig langsiktig.
6. Har bedriften muligheter for karriereutvikling internt? Mange jobbsøkere etterspør også mulighetene for å jobbe internasjonalt.
(Tipsene er basert på uttalelser fra intervjuobjektene i artikkelen)