BEST I KLASSEN: I Trøndelag har de små og mellomstore bedriftene god koll på både digitalisering og bærekraft. Her illustrert ved Trondheim. (Foto: Unsplash)

Trønderne er best på digitalisering

Det viser nye tall.

8 av 10 små og mellomstore bedrifter, SMB, i Trøndelag gjennomfører tiltak for å digitalisere virksomheten. De slår resten av landet, der tallet er 7 av 10. Det viser tall fra BDOs SMB-barometer.

Om undersøkelsen

På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning. Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021. 80 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Trøndelag.

- Det er gledelig å se at de mindre virksomhetene i Trøndelag fylke er landsledende på digital omstilling og effektivisering. Skal vi ha et robust og konkurransedyktig næringsliv i regionen må vi fortsette å utvikle og modernisere med tilgjengelig teknologi og digitale løsninger, sier Marianne Rygvold Karlsen, partner i BDO.

63 prosent av virksomhetene i Trøndelag som gjennomfører digitalisering forventer at det vil bidra til økt lønnsomhet og effektivisering. Denne andelen er noe lavere enn snittet for landet, der tallet er 70 prosent. Det er imidlertid en større andel av virksomhetene i Trøndelag enn i landet for øvrig som forventer at tiltakene vil føre til et bedre tilbud for kundene og føre til nye forretningsmuligheter.

Lav dokumentering

Samtidig er andelen bedrifter i Trøndelag som måler og rapporterer på digitaliseringstiltakene som i landet for øvrig – og dette tallet er lavt. Kun 2 av 10 måler og drøyt 1 av 10 rapporterer. Hvilken effekt bedriften har fått av tiltakene er dermed ikke lett å si - og heller ikke lett å dokumentere.

– Uten måling vet ikke bedriftsledelsen om det nye regnskapssystemet sparer tid, om dataen faktisk gir verdifull innsikt, eller om de ansatte utnytter digitale verktøy som forutsatt, sier Rygvold Karlsen.

– Uten rapportering er det langt ifra opplagt for selskapets styre, aksjonærer eller ledelsen at investeringer i teknologi gir avkastning, at kravene i åpenhetsloven og til personvern innfris, eller at lønnsomheten er forbedret, legger hun til.

4 av 10 frykter mangel på folk

I tillegg til spørsmål om digitalisering har undersøkelsen, som har tatt pulsen på 1200 SMB-virksomheter, spurt om bedriftenes utsikter til - og arbeid med - markedsvekst og bærekraftig utvikling.

Virksomhetene i Trøndelag forventet i høyere grad enn resten av landet å øke antall ansatte i løpet av året. Forskjellen er på 4 prosentpoeng. Til gjengjeld er lederne usikre på om de klarer å tiltrekke seg de riktige hodene; 40 prosent oppga at det er sannsynlig at mangel på kompetanse/arbeidskraft vil være et hinder for positiv utvikling for deres virksomhet. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet, hvor 35 prosent mener det samme.

Trønderne også gode på bærekraft

Trøndelag er også blant fylkene med høyest andel som gjennomfører bærekraftstiltak i Norge. Det er også blant fylkene som i størst grad utøver måling og rapportering på tiltak. Trønderske virksomheter virker likevel å ha et bredere perspektiv på sitt bærekraftarbeid; drøyt 3 av 10 har tiltak rettet mot sosiale forhold og knapt 3 av 10 har tiltak rettet mot virksomhetsstyring og etikk – som er de to andre pilarene i et helhetlig bærekraftsarbeid. Det er en dobbelt så høy andel som i landet for øvrig.

– Det er gledelig å se at bevisstheten rundt hva som ligger i begrepet bærekraft er relativt høyt i Trøndelag. Like fullt har nær halvparten av bedriftene ikke bærekraftstiltak – og enda færre har fokus på andre sider ved bærekraft enn klima- og miljødimensjonen. Det ligger definitivt et uutnyttet potensial i bærekraftarbeidet også i vår region, avslutter Marianne Rygvold Karlsen.