NY AVTALE: Med 500 milliarder kroner i ramme vil Chips and Science Act være Bidens håp i teknologisektoren. (Foto: Unsplash)

Biden vil ha fart på USAs teknologiproduksjon

USAs president legger flere hundre milliarder kroner på bordet for å øke landets produksjon av halvledere og andre høyteknologiske komponenter.

Publisert

Joe Biden signerte tirsdag Chips and Science Act som har en ramme på rundt 500 milliarder kroner. Med de pengene håper Biden å skjerpe landets konkurranseevne i teknologisektoren, som USA frykter at Kina skal dominere.

I tillegg er flere hundre milliarder kroner satt av til forskning og utvikling på teknologi.

I en tale i Det hvite hus sa Biden at investeringene vil bidra til å «vinne den økonomiske konkurransen i det 21. århundret.»

Særlig ønsker USA å bli ledende i produksjon av halvledere, som er en essensiell komponent i moderne teknologi i alt fra mobiltelefoner til biler og avanserte våpen. De siste årene har det vært mangel på halvledere i verden, og det er svært vanskelig å produsere komponentene.

I dag produserer USA rundt 10 prosent av halvlederne i verden. Landet importerer 75 prosent av halvlederne de trenger.

Å fornye amerikansk lederskap innen teknologisektoren har vært en viktig kampsak for Det demokratiske partiet – særlig for å ta opp kampen med Kinas statsstøttede teknologibransje.