Jo Lunder ledet Vimpelcom ved siste utbetaling til Takilant i 2011 og fire Telenor-topper satt i styret da en intern granskningsrapport ble behandlet. Tre Telenor-ledere satt i styret i 2007 da engasjementet i Usbekistan ble behandlet.
Jo Lunder ledet Vimpelcom ved siste utbetaling til Takilant i 2011 og fire Telenor-topper satt i styret da en intern granskningsrapport ble behandlet. Tre Telenor-ledere satt i styret i 2007 da engasjementet i Usbekistan ble behandlet.

700 millioner i bestikkelser?

Vimpelcom og Teliasonera opptrådde nøyaktig likt da de fikk mobillisenser i Usbekistan.  Vimpelcom kan samlet ha betalt 700 millioner kroner i bestikkelser.

Publisert Sist oppdatert

Det som så langt i offentligheten er kommet fram er at begge selskaper i flere omganger har betalt store beløp til Takilant – en selskap man antar er kontrollert av presidentdatteren i Usbekistan. Så langt har det kostet flere i den svenske konsernledelsen jobben. Ved siste utbetaling fra Vimpelcoms eide  Watertrail Industries LTD satt Telenors Jon Fredrik Baksaas i styret for Vimpelcom sammen med tre andre nordmenn.

I tillegg var selskapet i 2011 som nå ledet av norske Jo Lunder med bakgrunn i Telenor og Ferd.

"Samme modus operani"

- Jeg sitter her med avtaler som viser at Vimpelcom og Teliasonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier Berndt Berger, påtaleansvarlig ved den svenske  Riksenheten mot korrupsjon til Dagens Næringsliv.

Gjentar nulltoleranse

Jan Fredrik Baksaas sa i Dagsnytt 18 mandag  at Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og at selskapet har lagt ned et stort arbeid for å sikre at selskapet arbeider innenfor lovverket.

Han la til at Vimpelcom, som alle selskap som er registrerte i USA, har forpliktet seg til et internasjonalt regelverk mot korrupsjon.  Han gjorde det klart at han som styremedlem i Vimpelcom har etterlyst en gjennomgang av dette punktet i selskapet, og at han har fått svar på spørsmåla han har stilt.

Men hva spørsmålene var og hva svarene var har ikke Baksaas sagt noe om.

Seks Telenor-topper involvert

Det som er på det rene er at hele seks Telenor-topper har vært direkte involvert i saken.

Styret ba i 2012 eksterne granskere gjennomgå lisenskjøpene, og funnene ble presentert for styret i en granskingsrapport som ikke er offentliggjort.Disse Telenor-toppene satt i styret da granskingen ble behandlet i 2012:

  • Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.
  • Konserndirektør i Telenor, Kjell Morten Johnsen.
  • Leder for Telenor Russland, Ole Bjørn Sjulstad.
  • De tre Telenor-toppene i Vimpelcom-styret som stemte for avtalen med Takilant i 2007 var: Arve Johansen, som i 2007 var visekonsernsjef og leder for Telenor Asia Henrik Torgersen, som i 2007 var konserndirektør og rådgiveren til konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Fridtjof Rusten, som den gang satt i ledelsen for Telenor i Ungarn.

Se mer om saken i Klassekampen.