Ice med særstilling på mobilitet
Brukbar hastighet og geografisk dekning på 75 prosent gir Ice forhåpninger om en betydelig vekst på mobilt bredbånd.
- Det virkelige spørsmålet for de som skal bruke tjenestene, er hvilken dekning man har. Det er 40 mobiltilbydere. Det er få som tilbyr noe nytt, sier Matthias Peter, administrerende direktør i Ice.
Ice har lisens på digitalt nettilbud på 450 MHz. Fordelen med lavere frekvens enn konkurrerende teknologier er større dekning per basestasjon som sender og mottar data trådløst.
- Vi har hatt dårlig dekning, men nå har vi passert halvparten av de basestasjonene vi er pålagt. Konkurrenten, tredje generasjons mobiltelefoni på 900 MHz, må ha fire ganger så mange basestasjoner, fortsetter Mathias Peter.
Hastighet
Nytt er høyere hastighet ved hjelp av forbedret teknologi, kalt revisjon A. Nedlastingen blir typisk 20 prosent raskere, men opplastingen blir 240 prosent raskere, skal man tro Ice.
LES OGSÅ: Ice øker hastigheten
Inntil 25 kilometer fra basestasjonen skal Ice nå kunne levere mer enn 1 Mbit per sekund. Inntil grensen på 62 kilometer skal hastigheten være mer enn 300 Kbit per sekund.
Spesielt fremheves evnen til raskere reaksjonsevne, STTI (Short Transmission Time Interval) med gjennomsnittlige reaksjonstider på rundt 80 millisekunder. Det bidrar til bedre utnyttelse av nettverkskapasiteten og dermed teoretisk bedre kapasitet for brukerne.
Med sin grense på 60 kilometer dekkes grovt sett havområdene mellom Danmark, Norge og Sverige. For fiskere og kysttrafikken er derfor digitalt 450 MHz et godt alternativ til annen trådløs kommunikasjon.
Lokker med pris
Fast pris over hele Skandinavia er Ice sitt andre argument for sin teknologi. Koblet med en fleksibel prisstruktur skal Ice tiltrekke seg profesjonelle brukere som ønsker å kunne jobbe fra sine fritidsboliger. Man kan betale for bare en uke. Da koster det 175 kroner for fri bruk.
Alternativet er månedsabonnement uten binding til maksimalt 449 kroner eller tolv måneders avtaleabonnement til samme pris. Ved inngåelse av sistnevnte subsidieres USB-modemet og den trådløse ruteren. Denne er å foretrekke når flere ønsker å dele et abonnement.
Gode modemløsninger skal sørge for at brukerne er tilfredsstilt. Test av et USB-modem på Frognerseteren ga en hastighet mellom 700 Kilobit og 1 Mbit per sekund. Den enkle testen viste at vinkelen på USB-modemet har mye å si. Retning er derfor viktig.