Ulovlig omsetning av trådløst kamerautstyr

Omsetningen av trådløse videokameraer er økende, og flere av disse blir omsatt via internett. Kameraene brukes til overvåking. Men feil frekvens kan forstyrre flynavigasjonssystemer.

Publisert Sist oppdatert
Ved hjelp av en radiosender overføres kamerainformasjonen til en pc eller tv. Via pc-en legges informasjonen også ofte ut på internett.

Frekvensområdet for slikt utstyr er harmonisert innen EØS-området (2.4 GHz og 10 mW). PT er kjent med at det omsettes ulovlige kameraer som bruker ikke harmoniserte frekvenser (1,2 GHz og 200mW). Disse kan forstyrre viktig flynavigasjonssystemer for sivil og militær luftfart.

Ajoka, JMK, Inesun og Norway Technology er navn som de averteres med på nettstedene.

Det sivile avstandsmåleutstyret DME (Distance Measurement Equipment) og det militære avstandsmåleutstyret TACAN (TACtical Air Navigation) bruker disse frekvensene.

TACAN og DME brukes av fly til å bestemme posisjonen under flyging ved hjelp av krysspeiling. Det brukes også i innflygningsfasen til å måle avstanden til flyplassen. Det er derfor av stor betydning at dette utstyret ikke forstyrres av de ulovelige kameraene.

PT har kontaktet Luftfartstilsynet og Avinor som begge er interessert i at PT får stoppet omsetningen og bruken av slikt kamerautstyr så fort som mulig.

PT har tatt kontakt med QXL og GiBud for å få stoppet omsetningen. De har lovet å få fjernet dette tilbudet fra sine nettsider.

PT oppfordrer likevel publikum til ikke å kjøpe og ta i bruk slikt utstyr som bruker frekvensen 1.2 GHz. Det kan være vanskelig for den enkelte å finne ut om kameraet benytter ulovlig frekvenser eller ikke. En mulighet er å se på merkingen av utstyret. Den skal bestå av et CE merke, et firesifret nummer og et varselstegn