Denne dama er smidig

Fossefall, semi-Scrum og hardcore-Scrum. Wei Li har prøvd alle.

Publisert Sist oppdatert

Wei Li jobber er leder for prosjektledelse og applikasjonsforvaltning i selskapet Visiti. Selskapet har flere store prosjekter fra det offentlig og fra privat næringsliv på nakken, som Difi (Minside), Statistisk Sentralbyrå, Dnb Nor og IF, og tyr gjerne til smidig utvikling.

Li jobber selv mest med prosjektstyring i næringslivet, men kan likevel peke på en forskjell mellom offentlig og privat smidig utvikling.

- Jeg tror tempoet i privat er kjappere. Der er det kortere beslutningsveier, sier hun.

Hun har også vært med på fossefallsprosjekter.

- Mange prosjekter bruker fossefall i tidlig designfase for å etablere en konkret backlog og for å etablere arkitekturrammeverk. Fordelen med fossefall er at du får litt mer helhet, og dermed kan forsøke å ta hensyn til elementer du ikke ser med én gang i Scrum.

Kan terminere ting

Nå jobber Li for et kjent norsk forsikringsselskap, der en ny løsning for å selge forsikring til bedriftskunder sys sammen via Scrum.

- Det er strengt tatt ikke Scrum over hele linja, men vi bruker de beste prinsippene fra Scrum i prosjektet, sier hun.

Det er mange av Visitis kunder som gjerne kunne tenke seg å prøve Scrum på prosjekter. Enkelte prosjekter er mer Scrum-orienterte enn andre.

- Jeg har kjørt et stort prosjekt for telekombransjen som innebar å skrive en helt ny portal. Der var det veldig mye Scrum. Fra topp til tå, på alle faser.

Li mener smidig utvikling kan ha mange fordeler.

- I fossefall vil man ha alt, men i Scrum prioriterer man det som gir mest verdi. Det er en fordel. Da er det lettere for produkteier å terminere aktiviteter om de ser det ikke er rett valg, og man kan ta det viktige først og det mindre viktige senere. I fossefall tviholdes det på valgene man har tatt.

Har sine utfordringer

Men smidig er ikke alltid like enkelt som det høres ut. Det finnes et par utfordringer. Li peker på utfordringen som dukker opp når du skal forvalte og utvikle samtidig.

- Det er utrolig utfordrende. Produktet blir lansert i ett land, også må du utvikle for nye land mens du forvalter og gjør endringer på det andre systemet. Det blir en komplisert backlog, og du må gjøre flere ting på likt med samme ressurspool, sier hun.

En annen utfordring Li har kommet over gjelder bruk av smidige metoder via outsourcing/offshoring.

- Det er en utfordring i seg selv. Scrum-master skal føle stemningen til de som jobber i prosjektet og ta temperaturen. Det er vanskelig over telefon og via webkamera, det blir det vanskelig å observere samspillet slik. I tillegg kommer kulturforskjeller. På slike prosjekter drar jeg til landet en gang i måneden, og det er mye enklere å ta opp ting da, sier hun.

Hva har du prøvd, og hvordan stemmer dine erfaringer med Li sine? Del med deg under artikkelen!