Foto: Apple

Klart for watchOS 9

iOS 16 er sluppet ut, og det samme gjelder nå for watchOS 9. Vi gir deg nyhetene.

Publisert

Nye urskiver, en forbedret trenings-app, søvn-stadier, egen historikk for hjerteflimmer, en ny kompass-app og en flunkende ny Medisiner-app er det du har å se frem til.

Appen som lar deg spore søvnen inkluderer ulike stadier av søvnen, og dersom du er diagnostisert med hjerteflimmer så vil det også kunne lagres en logg med mulighet for dypere innsikt i helsetilstanden. I USA er dette blitt klarert av helsemyndighetene, men det er noe usikkert om det blir tilgjengelig her. Andre helse-relaterte nyheter er den nye appen for medikamenter, som lar deg holde styr på det daglige inntaket på en diskret måte.

Og hva var vel watchOS uten nye urskiver? Hele fire nye er del av v9: Lunar, altså en månekalender og som benyttes i mange ulike kulturer; Playtime er et lite dynamisk skiftende kunstverk skapt i samarbeid med kunstneren Joi Fulton; Metropolitan er en klassisk urskive som skifter når det dreies på kronen; og Astronomy som for eksempel inkluderer et stjernekart og data om skydekket - for astronomen i deg. Andre urskiver oppdateres også, og det skal nevnes at Nike-urskivene nå blir tilgjengelige for alle.

Trenings-appen har fått en ny grafisk fremstilling av puls-sonene under aktiviteter, nyttig for de som driver med målrettet trening, i tillegg til kontroller for blant annet vertikal bevegelse, bakkekontakt / løpesteg og -frekvens og også løpskraft (se opp, Stryde). I tillegg er det ny modus for tri- og duathlon, med sømløst bytte mellom løping, sykling og svømming.

Og så skal det på sikt komme en funksjon som lar deg løpe den samme banen mot deg selv, med skyggetider. Og klokken skal også få funksjon for å automatisk kjenne igjen løpebaner for kalibrering - først i USA.

Kompass-appen er også ny, med flere detaljer og brødsmule-sporing; ny orienterings-funksjonalitet som er spesielt myntet på den nye Apple Watch Ultra-klokken.

Helse og aktivitet er som vanlig det store fokuset, og nye Apple Watch Series 8 har fått nye sensorer for måling av kroppstemperatur. Dette skal kunne benyttes til å bistå med sporing av menstruasjonssyklus samt estimere tidspunkt for eggløsning, for eksempel når man skal planlegge familie.

Også søvn har fått økt oppmerksomhet, med visning av de ulike stadiene man går igjennom i løpet av en natt: Fra dyp søvn, til kjerne-søvn (Core), til REM-søvn. Og som nevnt også muligheten for å spore historikk for atrieflimmer-pasienter, der dette blir tilgjengelig.

Den nye appen for å holde styr på medikamenter kan benyttes (først i USA) til å ta bilder av legemidler med telefonen, for deretter å få opp informasjon om eventuelle interaksjoner med andre medikamenter, eller alkohol og liknende. Appen kan brukes til å bli minnet på inntaksfrekvens for medisin, eller også kosttilskudd.

Det er flere andre nye funksjoner også, inkludert blant annet en ny Low Power Mode som lar deg spare på batteriet med større grad av kontroll og effekt enn det som har vært mulig tidligere.

Via Apple