Prøv Windows 8 nå

90-dagers evalueringsversjon tilgjengelig - kan installeres på flere måter.

Publisert Sist oppdatert

I kveld skjer den offisielle lanseringen av Microsofts Windows 8-operativsystem.

Mye har vært skrevet i forkant om relativt radikale endringer i brukergrensesnittet. Ønsker man å gjøre opp sin egen mening om hvorvidt man skal ta steget over til Windows 8 har Microsoft en 90 dagers evalueringsversjon tilgjengelig for nedlasting.

Evalueringsversjonen er basert på Windows 8 Enterprise, som er versjonen rettet mot bedrifter med volumlisensavtaler. Funksjonalitetsmessige forskjeller mellom Windows 8, Windows 8 Pro og Windows 8 Enterprise er blant annet knyttet til funksjoner rundt sikkerhet, virtualisering og nettverksadministrasjon.

Evalueringsversjonen av Windows 8 Enterprise kan man i utgangspunktet ikke bruke videre etter 90 dager - det er ingen videre opsjon for å kjøpe lisens. Slik vi forstår det, uten å ha testet, vil det heller ikke være mulig for dem som har Windows 8 Enterprise-lisens å bruke testversjonen videre.

Det er ikke mulig å oppgradere fra en tidligere Windows-versjon med evalueringsversjonen.

LES OGSÅ:

Windows 8 slik du vil ha det?

Flere måter å teste

Løsningen som vil kunne gi den beste brukeropplevelsen for evalueringsversjonen av Windows 8 er å installere den på vanlig måte på pc-en - som pc-ens primære operativsystem. Hvis man imidlertid ikke vil gi slipp på for eksempel installasjonen man har av Windows 7 er det flere alternative løsninger.

Man kan installere Windows 8 på en egen partisjon eller disk. Her vil Windows 8 kunne integrere seg med oppstartsrutinene for Windows 7, slik at man velger hvilket operativsystem man vil starte opp.

En opsjon vil også kunne være å bruke manuelt valg av oppstartsharddisk. Alle pc-er støtter dette gjennom en hurtigtast ved oppstart - vanligste er F12, men forskjellige produsenter har forskjellige hurtigtaster (ESC, F8, F11 og F12 er også vanlig).

Virtualisering

Den enkleste kan være å kjøre Windows 8 i en virtuell maskin. Dette kan gjøres under programmer som VMWare Workstation 7 eller nyere, VirtualBox 4.1.2 eller nyere eller Parallels 7 eller nyere.

Virtualbox gir mulighet til å teste Windows 8 under eldre versjoner av Windows, samt også under Mac OS X og Linux.

Gratisløsningen VirtualBox fra Oracle kan være aktuell for mange. Like bra som VMware Workstation synes vi ikke det er, men for de fleste dekker det behovene for en lavere kostnad. Vi har fra før en guide for hvordan Windows 8 Preview installeres i Virtualbox. Denne vil også være gjeldende for den ferdige versjonen av Windows 8.

Gratisløsningen VMware Player, som man kan se på som en forenklet versjon av VMware Workstation, skal også kunne benyttes. Grensesnittene og valgene man må gjøre under oppsett og installasjon i VMware Player er i stor grad like med Virtualbox. I det store og hele har disse virtualiseringsprogrammene relativt like brukergrensensitt. Virtualbox har imidlertid litt mer avansert funksjonalitet på enkelte områder - funksjonalitet som man hos VMware finner i VMware Workstation.

LES OGSÅ:

Nyttig Linux på minnepinne

Virtuell harddisk?

En mellomløsning mellom å bruke virtuell maskin og en vanlig installasjon kan være installasjon på en virtuell harddisk. Virtuelle harddisker støttes av Windows 7 Ultimate og Enterprise. Med andre ord er det en løsning som ikke kan benyttes mot Windows 7 Home og Pro.

En virtuell harddisk er en fil på din eksisterende disk - med andre ord trenger man ikke å ha en egen disk eller egen partisjon.

Fordelen med å benytte en slik installasjon framfor virtuell maskin er at man får bedre ytelse, og sansynligvis også bedre kompatiblitet i henhold til en del maskinvare.

For hvordan virtuelle harddisker settes opp i Windows 7 Ultimate/Enterprise kan du lese i denne artikkelen. Oppsettet for dette skal være likt i Windows 8 ut i fra det vi kan forstå. Man vil med oppstart få en meny der man velger mellom Windows 7 på fysisk disk og Windows 8 på virtuell disk.

Kan jeg bruke en minnepinne?

Windows 8 Enterprise har en funksjon som heter Windows 2 Go. Denne løsningen gir mulighet for å kjøre en Windows 8 Enterprise-installasjon direkte fra minnepinne. Man må imidlertid installere Windows 8 Enterprise først på en maskin før en slik minnepinne kan opprettes.

Vi har i utgangspunktet ikke testet, men ser ikke noe i veien for at det skulle være mulig å installere Windows 8 på en usb-minnepinne eller ekstern SSD - eller da for så vidt også en ekstern usb-harddisk. Når det gjelder bruk av minnepinner skal man være oppmerksom på et par elementer. Ytelsen en del minnepinner leverer er relativt god når det gjelder å overføre store filer, men på små operasjoner kan ytelsen være langt lavere enn for en harddisk. Dette kan gjelde spesielt hvis minnecellene som det skal skrives til har vært brukt før - minnepinnen kan da bruke relativt lang tid på å slette disse.

Her er det store forskjeller mellom minnepinnene på markedet. Enkelte - litt dyrere - minnepinner benytter kontroller- og minneteknologi hentet fra SSD-er.

Et annet element er hvordan utstrakt bruk kan påvirke usb-minnepinnen på sikt. Flashminneceller kan kun overskrives et vist antall ganger.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Last ned

Windows 8 Enterprise Evaluation kan lastes ned fra denne siden. ISO-filen som lastes ned kan brennes ut på dvd eller kobles rett inn i en virtuell maskin som en virutell dvd. Ønsker man å installere Windows 8 fra en minnepinne kan man lese denne artikkelen. Bemerk at det på en del pc-er ikke er helt likegyldig hvilken usb-port du benytter .

32- eller 64-bit?

Ved nedlasting av evalueringsversjonen før man valget mellom 32- og 64-bit-versjon. Normalt vil vi anbefale 64-bit-versjonen.

Med et 32-bit operativsystem vil man kunne adressere opptil 4 gigabyte minne. I praksis vil man normalt sett ikke få utnyttet mer enn 3 til 3,5 gigabyte avhengig av systemkonfigurasjonen, ettersom flere andre enheter i pc-en også benytter dette adresseområdet - for eksempel grafikkort. I svært avanserte systemer kan man også risikere å utnytte under 3 gigabyte.

Det er ikke bare Windows som har en slik begrensning. Dette vil også gjelde for Linux, ettersom begrensningen er knyttet til maskinvaren.

Ikke bare maksimalmengden minne er en begrensning, men også hvor mye minne en applikasjon kan bruke. I utgangspunktet kan et 32-bit-program kun benytte opptil 2 gigabyte minne, men det finnes visse løsninger som gir mulighet for opptil 3 gigabyte under 32-bit. Dette er imidlertid avhengig av at utviklerne av programmet har tatt hensyn når programmet ble laget.

Med de minneprisene man har i dag kan det være attraktivt å utstyre en pc med mye minne. Verken for en bærbare pc eller stasjonær pc er det mange hundrelappene man skal ut med for å i hvert fall få 8 gigabyte minne i de fleste tilfellene. Har man en eldre pc med DDR2-minne kan det i dag være litt dyrere enn DDR3-minne.

Mye minne er ikke aktuelt bare for tunge applikasjoner. Et overskudd av minne betyr også at Windows kan sette opp en større systemhurtigbuffer, hvor operativsystemet lagrer blant annet filer og data som nylig har vært i bruk. Det er generelt høy sannsynlighet for at data som nettopp har vært brukt skal aksesseres på nytt. Å da måtte hente filene fra disk eller gjøre proseseringer på nytt reduserer ytelsen kontra en rask aksess mot minne.

64-bit vil også kunne gi ytelsesfordeler rent prosesseringsmessig.

Tidligere kunne det være en del kompatiblitetsproblemer med 64-bit Windows. Dette gjaldt spesielt Windows XP i 64-bit-versjon. For Windows 7 har de aller fleste benyttet 64-bit-versjonen og det er mange produsenter som har hovedfokus på 64-bit når det gjelder å utvikle driverne.

For å kjøre 64-bit-versjonen av Windows trenger man et x86-prosessor med 64-bit-utvidelse. Den første prosessoren med dette var Athlon 64, som ble lansert våren 2003. Det meste av aktuelle prosessorer ellers de 6-7 siste årene har hatt denne utvidelsen. Har man en pc med Atom-prosessor er det en del versjoner som ikke er 64-bit. En eldre pc med førstegenerasjons Core Duo-prosessor er heller ikke 64-bit. Core 2-serien fra Intel er alle 64-bit - samme gjelder nyere Core-generasjoner.

LES OGSÅ:

TEST: Sandberg USB 3.0 Hard Disk Cloner: Dobbel USB 3.0-dokk