Mobil trådløsnett utfordrer mobildata

TRÅDLØSALTERNATIV: Comcast bruker WLAN i en lastebil til å levere trådløst Internett under Demokratenes kongress i Philadelphia i neste uke. Foto: IDGNS

Mobil trådløsnett utfordrer mobildata

Egne flyttbare basestasjoner er ikke lenger bare mobiloperatørenes fordel mot bredbåndsleverandørene. Comcast viser mobile WLAN-løsninger under presidentnominasjonen i Philadelphia.

De store partikongressene i USA denne og neste uke setter store krav til båndbredde og mobiltilgang. De store teleoperatører ruller ut sine mobile basestasjoner for å øke kapasiteten rundt konferansearenaene.

Dette er det samme Telenor og Telia gjør i Norge rundt store kulturarrangement eller idrettstilfeller.

Seksdobling for 50.000 deltakere

De fire store mobiloperatørene lover at de er klare for å levere ekstra kapasitet til de rundt 50.000 deltakerne i hver av de store partienes presidentnominasjons-arrangement, melder Fierce Wireless.

Det er snakk om seriøse tillegg. Verizon aleine øker kapasiteten 550 prosent i Philadelphia der Demokratene skal nominere Hillary Clinton.

Når mørket senker seg etter Republikanernes kongress i Cleveland denne uka, har de tekniske problemene ikke vært knyttet til mobilsystemene. Mobile basestasjoner har formidlet en strøm av inntrykk og informasjon fra utfordrernes kongress før valgkampen om verdens mektigste ombud starter for fullt..

Disse mobile basestasjonene til teleoperatørene kalles CoW, Cell on Wheels.

WoW-faktor

Neste uke starter Demokratene sin kongress (DNC) i Philadelphia og mobiloperatørene ruller inn mobile basestasjoner der også. Men denne gangen suppleres CoW  av WLAN, kalt WoW.

Det er kabeloperatøren Comcast som kjører inn en WLAN-løsning i en diger lastebil utenfor kongresslokalene. De kaller løsningen WoW, WiFi on Wheels, og det er seks kraftige trådløse basestasjoner plassert i en 14 meter høy mast som skal levere nettilgang via Comcasts eget fibernett.

Hver antenne i disse basestasjonene er rettet i hver sin sektor. Det skal gi god dekning for inntil 3.000 brukere i en radius på 170 meter fra basestasjonen, hevder Comcast til PC World US.

Selskapet frister med at deres trådløsløsning leverer inntil fem ganger så raskt internett som 4G-mobilnettet kan.

WLAN mot 4G i bynett

Comcast har en aggressiv strategi for å demonstrere at kabelbasert teknologi kan konkurrere mot trådløse mobilnett levert fra AT&T og Verizon og deres 4G-nett. De har også interesser i å kunne konkurrere mot 5G-mobildatanettverk Dermed har de plassert ut en serie WLAN-baserte basestasjoner separat i byer over hele USA. I tillegg har de av og til lagt til sekundærbasestasjoner til trådløsrutere plassert hjemme hos forbrukere.

Bredbåndsabonnenter får gratis tilgang til dette WLAN-trådløsnettet overalt, mens andre kan kjøpe seg tilgang etter behov for kortere eller lengre perioder.

Comcast har Philadelphia som hjemby og er allerede offisiell leverandør av digital kommunikasjonssamband til DNC. Deres WoW-løsning hadde sin ilddåp under nerdefestivalen 2016 Wizard World Comic Con i juni i nettopp Philadelphia. Comcast hevder at brukere hadde dratt ut 50 gigabit per sekund på maks fart over deres trådløsnett.

4G