Adobe trapper opp kampen mot Apple

OVERSIKT: Adobe Lightroom hjelper til å holde orden i store bildesamlinger.

Adobe trapper opp kampen mot Apple

Adobe fortsetter jakten på misfornøyde Apple Aperture-brukere og lanserer ny Lightroom-versjon med ansiktsgjenkjenning og lysbildeshow med musikkakkompagnement.

Adobe har bestemt seg for å gi bildeadministrasjonsprogrammet Lightroom flere «folkelige» egenskaper i jakten på Mac-brukere som er misfornøyd med at Apple har droppet Aperture. Dette er programmet som har duellert med Lightroom helt siden 2006, da den første betaversjonen av Lightroom ble lagt ut.

Ingen tilfeldighet

Det er ingen offentlig erklært Adobe-policy at den nyeste Lightroom-versjonen er et våpen Adobe bruker for å kapre fotoentusiaster og profesjonelle fotografer fra Apple-leiren. Men det er neppe noen tilfeldighet at Adobe kunngjør store forbedringer av Lightroom akkurat nå, like etter at Apple har lagt Aperture død – se kommentar på baksiden.

Dette kommer i kjølvannet av at Adobe i fjor la ut innstikksmoduler for å lette import av bilder inn i Lightroom fra de to Apple-bildeprogrammene Aperture og Iphoto.

Flere konverteringer

På spørsmål fra PC World/Macworld.no under en webpressebrifing om nye Lightroom bekreftet Adobes nordiske pressetalsmann at Adobe observerte en betydelig økning i konverteringene til Lightroom da Apple i fjor kunngjorde at Aperture ville bli nedlagt. En ny runde med vekst i antall konverteringer skjedde da Adobe litt senere la ut sitt konverteringsverktøy.

Adobe har foreløpig ingen kommentar til en eventuell tredje topp i antall konverteringer nå når Apple faktisk har lagt ned Aperture. Men debattfora på internett vitner om stor fokus på akkurat dette nå.

Blant nyhetene i Lightroom er lettere konvertering ikke bare fra Apple-programmene Aperture og Iphoto, men også fra Adobes eget forbrukerprogram Photoshop Elements.

Nye Lightroom gjør også mer effektiv bruk av grafikkprosessoren, har fått ansiktsgjenkjenning og i tillegg HDR-funksjonalitet som man tidligere måtte til Photoshop for å få tilgang til, og har fått bedre lysbildefunksjoner.

Lightroom finnes både for Mac og Windows. Vi har begynt utprøvingen av den nye versjonen og kommer tilbake med en testomtale.

Adobe