Advarer mot svindelfirma

Advarer mot svindelfirma

Malware Pro skulle fjerne skadelig programvare, men var designet for å loppe kundene for penger.

It-gründer Per Helgerud skulle hjelpe en kamerat med å fjerne skadelig programvare fra pc-en, og søkte etter et program på internett som kunne rydde opp. En grei kandidat var Malware Pro, som han ikke fant noen negative opplysninger om i diskusjonsforumer på nettet.

- Jeg er generelt veldig skeptisk, og pleier å sjekke før jeg kjøper noe. Men her gikk jeg fem på, sier Helgerud til Computerworld.

Etter å ha lastet ned programmet og testet det på pc-en, fant Malware Pro 365 instanser av ulike virus, reklame- og spionprogrammer, ikke et urimelig høyt tall med tanke på at maskinen ikke var renset på lenge. For å få fjernet disse måtte Helgerud kjøpe programmet, og etter å ha brukt nesten 500 kroner, og sendt en purring fikk han tilsendt en registreringskode.

LES OGSÅ: Se opp for Myspace-trojaner

Etter registreringen så det ut til at programmet fjernet alle virus og spyware, men det var bare tilsynelatende.

- Etterpå fant jeg ut at all skadelig programvare som virussøket viste til, aldri lå på maskinen i det hele tatt. De fleste funksjonene i programmet virket heller ikke, konstaterer Helgerud.

De 365 meldingene var nemlig lagt inn på forhånd, og Helgerud har funnet to andre programmer som opererer på nøyaktig samme måte, Spyware Pro og Adware Pro. Alle rapporterer om 365 feil, og samme registreringskode virker på alle applikasjonene.

- Jeg har sendt flere eposter, men ikke fått noe svar bortsett fra første gang da de sendte registreringskoden. Hele firmaet er laget bare for å lure folk til å betale, sier 68-åringen.

LES OGSÅ: Trojanere topper skadelisten

Helgerud har drevet Link Data siden 1990, og står blant annet bak nettstedet finndel.no som er en database for bilopphuggere med over en halv million bildeler. Til tross for at det unektelig er litt flaut, ønsker han å stå frem for å advare andre.

- Det ligger forferdelig mye rask ute på nettet, og det er ikke alltid så lett å se forskjell på ekte vare og svindel. Jeg får trøste meg med at man må gjøre noen bommerter for å lære, og skriver dette på kontoen for dumheter, sier Helgerud.