Samsung oppgraderer toppmodell

OPPGRADERT I MINDRE PAKKE: Tynnere, lettere og med mindre skjerm er årets tapping av nettbrettet Galaxy Tab S2 fra Samsung.

Samsung oppgraderer toppmodell

Nettbrettet Galaxy Tab S2 kommer et drøyt år etter startmodellen og er tynnere, lettere og mindre.

Tynt skal det være, i følge Samsung denne sommeren. Tab S2 blir på 5,6 millimeter, etter at mange trodde smarttelefonen A8 lansert tidligere i måneden satte en grense med sine 5,9 millimeter.

Mindre skjerm og oppløsning

Prisen produktet betaler for slankingen er at begge modellene som kommer i denne lanseringen har fått mindre skjerm enn fjorårets debutmodell. En 10,1-Amoled-skjerm har blitt 9,7-tommer, og 8,4-tommersmodellen har blitt enda mer lommevennlig med sine 8 tommer. Amoled-skjermen har oppløsningen 2048 x 1536 piksler, hakket ned fra fjorårets QuadHD på 2560 x 1600 piksler.

Vekten er nede på henholdsvis 389 og 265 gram. En åttekjerners Samsung-brikke med to firekjerners prosessorer driver brettene. De kjører 1,9 gigahertz og 1,3 gigahertz, et kompromiss for å få lang levetid.

Arbeidsminnet er 3 gigabyte, og opp til 64 gigabyte innebygd lagring. I tillegg er det MicroSD-lagringsplass for en brikke på opp til 128 gigabyte. Android 5.0 er operativsystem, og det vil være 4G-alternativer tilgjengelig.

Rettet inn mot proff nisje

Fjorårets Galaxy Tab S ble lansert med fanfare som et nytt initiativ innen nettbrett i fjor. I tillegg til formfaktoren og skjermkvaliteten, legger Samsung mye vekt på at dette skal være et profft brukbart brett og ikke bare et veldig tiltalende design.

Tab S-serien har derfor applikasjoner optimert for innhold med avansert grafikk, som magasiner og video. Vekten gjør den til et godt lesebrettalternativ. I tillegg er det kraftig nok til å kunne kjøre Windows-sesjoner over en egen app som bruker fjernkjøringsfunksjonen som har ligget i Windows siden Vista.

Nettbrettmarkedet har hatt en sterk oppbremsing de siste årene. Analytikere i blant annet i IDC har poengtert at nettbrett mangler en egen, spesifikk nisje med helt unik funksjonalitet. Samsung ser ut til å prøve flere slike mulige nisjer med sine nettbrett de siste månedene.

På jobb og hjemme

Sikkerheten ivaretas med fingeravtrykkskanner for tilgang og autentisering. Den har også innebygd soneinndeling, som skal gjøre det mulig å kjøre brettet i to modi. Et åpent lavsikkerhetsmodus og et strengere, kontrollert sikrere modus.

Slaget starter neste måned. Det er ikke meldt når eller om Tab S2 kommer i salg i Norge. Men Samsung er selektiv i valg av markeder, for eksempel kommer ikke Galaxy A8 ikke i salg i Norden.

Priser er ikke kjent, men startprisen i fjor var fra drøyt 4000 kroner.

Android