POLITIKK:

VIL RYDDE: Stortingsrepresentantene Anna Molberg, Høyre (t.v), og Alfred Bjørlo, Venstre (t.h) diskuterer forbudet mot innleie av enslige it-konsulenter i Stortingets vandrehall. (Foto: Sverre Stenseng)

Ber om sikring av it-konsulenter

Partiene Høyre og Venstre foreslår at Stortinget ber regjeringen om å godkjenne enslige it-konsulenter som bemanningsselskaper.

Publisert Sist oppdatert

It-konsulenter som opererer på egenhånd eller med to ansatte har siden nyttår ikke fått godkjenning som bemanningsforetak, slik at de kan leie seg ut til lukrative oppdrag fra private og offentlige aktører.

Årsaken er at dette er et krav i innleiereglene regjeringen innførte 1. april i fjor. Allerede da var det stor usikkerhet knyttet til  reglene.

Resultatet er at selvstendige it-konsulenter mister oppdrag fordi det er ulovlig å drive alene. Dermed må de skaffe seg fast arbeid eller de må legge ned. Det antydes at dette rammer 3000 it-konsulenter, som ofte bidrar med spesialistkompetanse, mangfold og fleksibilitet for både store og små oppdragsgivere.

De er et viktig bidrag i digitaliseringen av Norge.

Ser etter jobb

Computerworld har snakket med større konsulentselskaper som merker pågang fra selvstendige som ønsker jobb. Flere av de må samtidig flytte fra distriktet de bor i til større byer.

Mandag kom et varslet forslag fra en rekke stortingsrepresentanter der Høyres Anna Molberg og Venstres Alfred Bjørlo har vært pådrivere. Også Henrik Asheim og Linda Hofstad Helleland fra Høyre, samt Venstres partileder Guri Melby stiller seg bak forslaget.

Forslagets rene ordlyd er: «Stortinget ber regjeringen sikre at enkeltmannsforetak og aksjeselskap med eier som eneste ansatt godkjennes som bemanningsforetak».

Viktig verktøy

Fra før er det nevnt overfor Computerworld at både FrP og KrF kan være villige til å stille seg bak forslaget. Det som mangler for å få et flertall for forslaget er Sosialistisk Venstreparti (SV).

– Vi forhandler gjennom vanlig politisk arbeid med å få de med, men jeg tror det handler om et ideologisk ståsted på samme måte som for regjeringspartiene, sier Høyres Anna Molberg.

Samtidig er det Venstres Bjørlo som har stått for de fleste spørsmålene i Stortingets spørretime til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) om dette temaet.

– Forslaget er også et verktøy for å få belyst saken og få opp i dagen hva dette handler om, slik at alle partiene får klart for seg realitetene i dette, og ikke bare noen talepunkter fra departementet, sier Venstres Alfred Bjørlo.

«Ti minutter»

– Nå står vi i den veldig krevende situasjonen at regjeringen på den ene siden sier at dette ikke er noe problem og at alt kan fortsette som før. Og så viser de til at de selvstendige bedriftene ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven og at de kan arbeide videre på oppdragskontrakter. Mens det vi ser ute i virkeligheten er at kontraktene blir oppsagt fordi oppdragskontrakter ikke fungerer, sier Bjørlo.

Det forslaget i praksis ber om, er at arbeids- og inkluderingsministeren endrer i prosedyrene til Arbeidstilsynet, slik at de får mulighet til gi selskaper med en til to ansatte en juridisk mulighet til å bli godkjent som bemanningsforetak. Dette må nemlig til for å kunne leie ut personer under det nye regelverket fra i fjor.

– Det vil ta Brenna ti minutter å gi denne instruksjonen til Arbeidstilsynet, altså opprettholde det som alltid har vært, har Molberg sagt til Computerworld i en tidligere sak om samme tema.