79 292 kroner for Apple Watch i gull

PRISENE: Rimeligste Apple Watch koster 349 dollar i USA. Vil du ha 18 karat gull, er startprisen 10.000 dollar. Norske priser er ikke kunngjort ennå. (Foto: Apple)

79 292 kroner for Apple Watch i gull

Apple Watch i salg fra 24. april, men ikke i Norge foreløpig. Ny superslank og vifteløs MacBook, med bare én tilkoblingsport.

Dette var høydepunktene i Apples lanseringsshow mandag kveld norsk tid.

Apple viste også frem en rekke nye iOS-apper, særlig på helse- og treningssektoren, og kunngjorde en ny, eksklusiv tjeneste fra HBO for kunder i USA, med nyeste Game of Thrones-serie som største trekkplaster. HBO One er først og fremst myntet på Apple TV-brukere

I tillegg ble 13-tommers MacBook Pro oppdatert med Retina-skjerm og ny styreflate som kjenner forskjellen på lett og kraftig trykk med fingrene, mens 11- og 13-tommers MacBook Air fikk femte-generasjon Intel Core-prosessorer og Thunderbolt 2, blant annet.

Dette var nyhetene som Apple-sjef Tim Cook rakk å presentere i løpet av lanseringsshowet. Vi kommer tilbake med flere detaljer om de nye produktene. Her er noen hovedpunkter.

MacBook

Før Apple-sjefen kom til Apple Watch-presentasjonen, gjennomgikk han nyhetene på blant annet Mac-siden.

Den nye 12-tommers bærbare pc-en som Apple lanserte mandag, var for så vidt ventet. Maskinen har vært en gjenganger i rykteflommen. 

USB-C: De nye MacBook-ene har bare én port, USB-C. (Foto: Apple)

Men det er grunn til å tro at mange ble overrasket ikke bare over hvor liten og tynn Apple har greid å få maskinen, men også over noen av design- og funksjonselementene.

For eksmpel har den nye MacBook bare én port, en såkalt USB-C-port, som er en ny standard utarbeidet av flere aktører i it-bransjen, deriblant Apple. Denne løsningen er det allerede en del som har stilt seg litt spørrende til. Men Apple har tradisjon for å presse folk over på nye løsninger – i dette tilfelle enda mer trådløs kommunikasjon.

Mange av dem som hadde ventet den nye 12-tommersmaskinen har nok trodd den skulle være en del av MacBook Air-familien – til og med våre kolleger hos amerikanske Macworld kaller den i skrivende stund fortsatt for «Apple’s radical 12-inch MacBook Air».

GULLFARGET: Nye MacBook kan leveres i tre farger, blant annet i den gylne varianten. (Foto: Apple)

Men den heter altså bare rett og slett MacBook.

Air-navnet er forbeholdt den opprinelige MacBook Air-serien og de oppgraderte MacBook Air-modellene.

Letteste noensinne

MacBook er den tynneste og letteste Mac noensinne. Den er vifteløs og har ingen bevegelige komponenter. Vekten er 910 gram og maskinen er 13,1 millimeter – på det tykkeste. Med andre ord 24 prosent tynnere enn en 11-tommers MacBook Air.

Maskinen er utstyrt med en ny, 12-tommers Retina-skjerm som er sypertynn og ifølge Apple bruker 30 prosent mindre strøm enn Retina-skjermen på eksisterende Mac-er på samme lysstyrke.

Både styreflaten og tasteturet er nydesignet. Styreflaten har noe Apple kaller Force Touch som skiller mellom lett og hardt trykk med fingertuppene.

Tasteturet har fått ny design der den gamle «saksemekanismen» under tastene er byttet ut med noe som Apple kaller en «sommerfuglmekanisme» som gir mer stabile taster. Selv om maskinen er mindre enn noen av de tidligere små bærbare Apple har levert, er tastene faktisk større, og tastaturet går helt ut til kanten.

Strømforbruket er ifølge Tim Cook bare 5 watt.

Nye MacBook er klar for utsendelse 10. april. Den leveres med 1,1 GHz to-kjerners Intel Core M-prosessor med såkalt Turbo Boost-hastighet på opptil 2,4 GGHz, 8 GB minne, 256 GB flashlagring og Intel HD Graphics 5300 fra 12.590 kroner inklusive mva.

Øker man til 1,2 GHz to-skjerners Intel Core M-prosess med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,6 GHz, 8 GB minne og 512 GB flashlagring og samme grafikk som i den rimeligere modellen, er prisen 15.790 kroner.

Man kan velge mellom tre farger: sølvfarget, stellargrå og gullfarget.

Fortsatt ventetid på Apple Watch

Norske Apple Watch-kunder må altså vente enda en stund før Apples data-ur blir å få kjøpt i Norge.

Ved lanseringen mandag ble det opplyst at Apple Watch vil være tilgjengelig for forhåndsvisnig og prøving etter avtale ved utvalgte Apple Store-butikker og i noen andre eksklusive butikker i ni land 10. april – i USA, Australia, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, Hongkong, Japan og Storbritannia.

Apple Watch blir tilgjengelig for reservering og salg i disse landene fra 24. april.

Fra 10.000 dollar

Mye var kjent om Apple Watch før lanseringen 9. mars – produktet ble jo strengt tatt kunngjort i fjor høst og har senere generert utallige rykter.

IKKE BILLIG: Startprisen på Apple Watch Edition med urkasse i 18 karat gull, er nesten 80.000 kroner. Og det er før vi legger inn norsk moms. (Foto: Apple)

 

Mange var spent på hva prisene ville bli, spesielt prisene for de eksklusive modellene i Apple Watch Edition-familien, med urkasser i 18 karat gult gull- eller rosegulllegeringer. 

Svaret er fra 10.000 dollar – 79.292,63 kroner etter kursen mandag kveld – og oppover. I realiteten snakker vi kanskje om nærmere 100.000 kroner når man legger til norsk moms og andre påslag før urene kommer i salg i Norge.

Disse smarturene produseres i begrensede opplag.

Den rimeligste modellen i sportsfamilien, Apple Watch Sport, kommer til 349 dollar for 38 mm-modellen, mens modellen på 42 mm vil state på 399 dollar. Norske priser er altså ikke kunngjort ennå.

Flere detaljer om Apples lanseringer kommer etterhvert.

Apple Watch