Apple tilbake i normal-form

GULL: Nesten en serie med olympiske medaljer? (Foto: Apple)

Apple tilbake i normalform

KOMMENTAR: Mandagens lanserings-event hadde alt man tradisjonelt håper på fra Apple: Noe nytt, noe oppdatert, noe innovativt, noe litt skummelt og noe kjent. Og noe dyrt - veldig dyrt!

Man ønsker seg selvfølgelig noe disruptivt hver gang det er et Apple-event - men det er tross alt måte på hvor ofte man kan revolusjonere verden. iPhone, iPad og Apple Watch kom alle som perler på en snor med løfte om helt nye bruker-opplevelser. Da er det endelig godt at man kan glede seg over en flunkende ny, smekker og super-lett MacBook - som til og med kommer i gull!

Det er en promo-video for nye MacBook nederst i artikkelen.

Apple Store

Mandagens presshendelse begynte som det pleier, med litt Apple-fakta: Selskapet har nå 21 butikker i Kina og forventer at dette antallet skal øke til 40 mot midten av året. Helt tydelig at Kina er det store vekstmarkedet for Apple om dagen.

Totalt har firmaet selv 453 butikker verden over, og vi vet så inderlig godt at Norge ikke er blant disse landene. Ikke mindre enn 120 millioner kunder valset gjennom retail-flaten i løpet av 2014, og la igjen betydelige summer, også.

Apple TV

To nyheter for den lille, sorte medieboksen som vi helst egentlig skulle ha sett oppdatert: Den blir billigere – ny pris er 699 kroner – og økosystemet får nå en ny HBO-kanal kalt HBO NOW. Det unike er at man ikke trenger kabel-abonnement på HBO for tilgang - dette er en stand alone streaming service, i praksis altså en TV-kanal à la carte. Ta den, kabel-TV. Pris: 15 dollar i måneden.

Totalt har Apple solgt over 25 millioner Apple TV-enheter, men det ser ut som om de ikke har tid til å videreutvikle den, dessverre.

iPhone

Hele 700 millioner mobil-telefoner har Apple rukket å selge siden deres smart-telefon ble lansert, et imponerende tall i seg selv. Og fremdeles vokser iPhone-salget, spesielt sett i sammenheng med markedet forøvrig (USA). 

Apple Pay

Hele 2500 banker er nå en del av Apples betalings-løsning i USA. 700.000 utsalgssteder finnes det, og det nyeste er 40.000 Coca Cola-automater som aksepterer den trådløse betalingen. 

CarPlay

Alle de store bil-merkene har nå forpliktet seg til å levere CarPlay med nye biler, og 40 nye modeller finner veien til gatene i løpet av 2015. 

HomeKit

Dessverre ikke mye nytt om Apples hjemme-automasjonsløsning utover at nå over 900 apps finnes i økosystemet for ulike applikasjoner. Strengt tatt venter vi helt egentlig på et nytt nav i denne modellen, fortrinnsvis en ny AppleTV?

HealthKit

Den store programvarenyheten den kvelden var helsenyheten med ResearchKit. Dette er et rammeverk for utviklere som tillater enkel utvikling av apper til helse-vesenet og farma-bransjen for å kunne innlemme deltakere i medisinske forsknings-prosjekter.

Ifølge Apple og deres partnere i en rekke anerkjente sykehus sliter man med å finne et godt tverrsnitt av befolkningen til enkle, kliniske studier. Det er der man setter sin lit til programvaren.

Personvern er selvfølgelig en stor bekymring man trenger å adressere, men ikke all programvare i denne seksjonen er like skummel som det høres ut: Det ble demonstrert apps som gir tilbakemelding på helsetilstanden til Parkinsons-pasienter gjennom bruk av akselerometeret, mikrofonen og berøringsskjermen.

Fem apps er allerede utviklet i programmet, og disse gjøres tilgjengelig nå. Eksempler på forskningsområder inkluderer blant annet astma, diabetes, hjerte- og karsykdommer, brystkreft. Full release er neste måned, og det mest interessante er at Apple tenker å gjøre kildekoden fritt tilgjengelig gjennom et OpenSource-program. Apple selv ser ikke dataene som sendes fra disse applikasjonene.

MacBook

Den største nyheten var den nye florlette MacBook-notebook-en som det tross alt hadde gått detaljerte rykter om en stund. Ambisjonen for prosjektet var å ta en rekke teknologier og erfaringer fra de mobile enhetene, og overføre disse til bærbare datamaskiner.

For det første er maskinen lett, med kun 0,9 kg. Og den er veldig tynn, med kun 13,1 mm tykkelse. Det er 24 prosent mindre enn dagens modell. Så i effekt så er det den letteste MacBook noensinne.

Tastaturet er i full størrelse, selv om maskinen kun er en 12-tommer. Men hele tastaturet er flunkende nytt under panseret - tradisjonell sakse-fjæring under tastene er byttet ut mot en helt ny teknikk med såkalt sommerfugl-oppheng. Tastene beveger seg mindre nedover slik at tastaturet blir slankere. Og individuelle LED-taster lyser opp hver enkelt tast.

Skjermen har Retina-oppløsning med 2304x1440 bildepunkter. Og litt magi ligger det i skjermen også, men et tynnere panel og helt nye LED-linser.

Haptisk feedback

Helt ny er også styreflaten. Istedenfor dagens modell som er fjærbelastet er den nye typen berøringsstyrt med haptisk feedback. Det er altså samme teknologi som i AppleWatch-skjermen, men en impuls som gir deg en tilbakemelding du kan føle. På denne måten kan man klikke overalt på flaten med den samme opplevelsen. Apple kaller denne flaten ForceTouch.

En helt ny styre-teknikk følger også med - kalt ForceClick. Trykk lenge nok på et ord for definisjoner, på en dato for kalender-oppføring, på en adresse for navigasjon, på en til fil forhåndsvisning, for en film-avspilling til scroll-funksjon. Antakelig noe man må oppleve selv for å kunne forstå det fullt ut, men altså nok et eksempel på et brukergrensesnitt som finner veien fra håndholdte enheter til en datamaskin.

Designet er opplagt nytt også, og som sagt utrolig tynt. Det er fremdeles snakk om et unibody aluminiumsskrog, men tilvirkningen er nå endret. Også hengslingen er ny og alu, så dette er den første helmetall-notebooken til Apple. Og den er lydløs, helt uten vifter.

Innvendig er chassiet frest ut på en måte som gjør at komponenter som hoved-kretskortet kan festes direkte til skroget. All ledig plass er benyttet til batterier, som også har blitt videreutviklet til asymmetriske, lagdelte celler som kan tilpasses avtrapningen i utfresingen.

Batteriene gir ni timers bruk til trådløs nettlesing og ti timers film-avspilling. En hel arbeidsdag, med andre ord. Alt i alt er det 35 prosent mer batteri i denne modellen enn tidligere, og Apple kaller det verdens mest energieffektive notebook.

Iøynefallende er også fraværet av porter - alt som finnes (i tillegg til en skjult hodetelefon-plugg) er én kontakt som løser alt. Typisk Apple. Det er, som ryktene tilsa, en flunkende ny standard kalt USB Type C som tar både strøm, HDMI, DisplayPort-signaler, usb og VGA i samme kontakt. Og kontakten er reversibel på samme måte som Apples egen Lightning-kontakt. Heldigvis er det SD-kortplass.

Og, mens vi snakker om iøynefallende: Maskinen kommer i tre farger. Sølv, stellargrått og - hold pusten - gull!

Andre MacBook-maskiner

En rekke av dagens eksisterende modeller ble også oppdatert, og faktisk kan man få ForceTouch-styreflaten også i andre modeller enn den nye MacBook.

Apple Watch

Resten av kvelden gikk med til å oppdatere resten av verden på Apple Watch-utviklingen. Ikke mye nytt under solen, der - men vi kan nå slå oss til ro med 18 timers batterilevetid for en typisk dag. Så lading natten over ligger i kortene, men man får ihvertfall en ærlig dags bruk ut av vidunderet.

Super-modell og velgjører Christy Turlington Burns steg grasiøst opp på scenen for å fortelle om sine opplevelser med AppleWatch under en halv-maraton i Afrika, og det er klart det fris til moteverdenen med slike kjendis-opptredener.

Også prisene ble kjent, og topp-modellen i 18karat gull selges fra 10.000 dollar og oppover. Så det er bare å begynne å spare. 

Tilgjengelighet er fra 24. april, med forhåndsbestilling fra 10. april. I første omgang selges klokkene kun i Apples egne butikker samt utvalgte design-butikker i ni land - og ikke overraskende er Norge ikke blant dem.

iOS 8.2

AppleWatch krever en iOS-app på en iPhone som blir en del av iOS 8.2-oppdateringen, som skal være tilgjengelig nå.

Apple Watch