Apple sniker seg unna

SLIPPER UNNA: Det kan se ut som om Apple slipper unna straffetoll denne gangen. (Foto: Apple)

Apple sniker seg unna

Når Trump nå innfører nok en runde med Kina-toll er det mye som tyder på at blant annet Apple slipper unna.

Mandag blir det innført ny straffetoll i USA på varer som er produsert i Kina. Tollen er satt til 10 prosent. Det er imidlertid satt opp en plan for eskalering og allerede 1. januar vil tollsatsen økes til 25 prosent. 

Denne tollsatsen er dårlig nytt for de mange elektronikkprodusentene som for eksempel Apple, som produserer store deler av sitt sortiment i Kina. Nå ser det imidlertid ut som om Apple klarer å snike seg elegant unna problemet. Apples direktør, Tim Cook, har i lengre til drevet en aktiv påvirkning av både kinesiske og amerikanske myndigheter. Nå ser det ut som om dette arbeidet betaler seg.

Klokken bare starten

Tidligere denne måneden ble det klart at straffetollen kunne ramme flere Apple-produkter. Det galdt blant annet Apple Watch, Airpods og telefoner.  For noen dager siden ble det klart at det ikke ville omfatte klokken. Nå ser det ut som om resten av porteføljen også slipper unna.

Denne skjermingen kan imidlertid være kortvarig lykke. Hvis Kina nå svarer med å tollbelegge komponenter som de store amerikanske elektronikkprodusentene benytter i sine produkter er man igjen i trøbbel. Apple har blant annet store deler av sine komponenter produsert nettopp i Kina.

En slik struping av komponenter vil ramme blant annet Apple hardt og Trump har sagt at en slik reaksjon fra kinesisk side vil føre til en enda mer aktiv straffetoll og da er det ingen som slipper unna.

Her gjelder det med andre ord å gjøre sine elektronikkinnkjøp mens det ennå er tid. Det kan fort bli dyrt. 

 

Les om:

Apple