Nytt sterkt Apple-kvartal

IPHONE-BUTIKK: Det er Iphone som er den store pengemaskinen hos Apple.

Nytt sterkt Apple-kvartal

Apple fortsetter å tjene penger som gress. Selskapet solgt over 61 millioner Iphone-er i forrige kvartal.

Det var i det foregående kvartalet, fra oktober til desember i fjor, at Apple satte ny rekord i Iphone-salget, med 74,5 millioner solgte enheter.

Noen vil kanskje ha det til at Iphone-salget dermed falt drastisk i det siste kvartalet, fra januar til mars i år, med «bare» 61,2 millioner solgte Iphone-er.

Men faktum er at perioden januar til mars i år, som er andre kvartal i Apples regnskapsår 2015, ble et nytt rekordkvartal for Apple.

Tallet på 61,2 millioner solgte Iphone-er i dette kvartalet i år kan sammenlignes med vel 43 millioner Iphone-er solgt i samme kvartal året før. Apple har aldri solgt så mange Iphone-er i kvartalet januar-mars tidligere.

Ny kvartalsrekord

Det er så å si alltid kvartalet som omfatter julesalget som gir de høyeste salgstallene for mange av it-produsentene, som for eksempel Apple. Kvartalet januar-mars i år endte derfor naturlig nok lavere enn foregående kvartal, men var likevel ny rekord for januar-mars-perioden i selskapets historie.

Omsetningen endte på 58 milliarder dollar (over 448 milliarder kroner), opp fra vel 45 milliarder dollar (cirka 348 milliarder kroner) i samme kvartal året før.

Nettofortjenesten økte fra vel 10 milliarder dollar (over 77 milliarder kroner) i samme kvartal året før til 13,6 milliarder dollar (vel 105 milliarder kroner) i januar-mars i år.

Omsetningsveksten i kvartalet januar-mars i år var høyere enn både finansanalytikerne og Apple selv hadde forutsett.

«Killer-kvartal»

Av omsetningen på 58 milliarder dollar utgjorde Iphone-salget over 40 milliarder dollar. Et «killer-kvartal», skriver amerikanske Macworld.

Ifølge Apples toppsjef Tim Cook var salget hos App Store medvirkende til det gode resultatet i siste kvartal. 

Mac-salget endte på 4,6 millioner solgte maskiner, mot 4,1 millioner i samme kvartal i fjor.

Salget av Ipad-er synker derimot. Der endte kvartalet på 12,6 millioner solgte enheter, mot 16,3 millioner i samme kvartal i fjor.

Apples vekst i Kina bidro til at hele 69 prosent av Apples omsetning i siste kvartal kom fra utenfor USA.

Fornøyde investorer

Apples investorer har all grunn til å være fornøyd med utviklingen til selskapet.

I tillegg til nok en runde med gode kvartalstall har Apples ledelse besluttet å gi 200 milliarder dollar (over 1500 milliarder kroner) tilbake til aksjonærene i form av tilbakekjøp av aksjer og utdeling av aksjeutbytte.

Dette er mer generøst enn noen gang tidligere. – Nok et pluss for Apple-investorene, sier strategiprofessor Loizos Heracleous ved britiske Warwick Business School i en kommentar.

Heracleous fremholder at Apple også fremviser ekstremt sunne fortjenestemarginer. Bruttofortjenesten i kvartalet januar-mars var på over 40 prosent, og nettofortjenesten endte på vel 23 prosent.

Apple