Apples Mac mini - en liten luring

Apples Mac mini - en liten luring

Computerworld har testet Apples nye matboks. Vi fant både smakfulle og mindre appetittvekkende sider.
Apples lille Mac mini har fått mye positiv omtale for pent utseende og lav pris. Medaljens bakside er at den kan være for svak for en del brukere, og oppgraderingene koster så det svir.

Ønsker du en gigabyte minne i stedet for 256 kilobyte som er standard, krever Apple-butikken 2.780 kroner ekstra!

Apples brukervennlige programsamling iLife følger nå med alle nye Mac-er, også Mac mini. Dette er programmer for bilder, film og musikk. I pakken fins blant annet iMovie HD og iDvd, som lar deg produsere egne dvd-filmer. Men dvd-brenner er ikke standard på Mac mini, og koster 860 kroner i tillegg.

Vår test-maskin hadde 1,42 gigahertz prosessor, 80 gigabyte disk og var oppgradert med både bluetooth, trådløst nettverk, dvd-brenner, foruten at minnet var økt til 512 megabyte. Listepris for en slik konfigurasjon er 7.640 kroner, 2.350 kroner over standardutgaven.

Med maksimalt minne ville prisen bli 9.780 kroner, uten skjerm, tastatur eller mus. Mus og tastatur fra Apple koster over 500 kroner.

Rett skal være rett, vår testkonfigurasjon sparket skikkelig fra. Selv da vi tro til med tunge programmer som Adobes layoutprogram InDesign og bildeprogrammet Photoshop, var ytelsen mer enn akseptabel, rent ut sagt imponerende. Den største svakheten i en slik profesjonell sammenheng, var at nettverkskortet på 100 megabit ble litt langsomt.

Spesiallaget for hjemmebrukerne

Mac mini er konstruert for å være den perfekte partner for Apples programsuite iLife. Den oppgraderte utgaven heter iLife 05 og følger fra og med januar 2005 gratis med alle Mac-er som selges. iLife består av fem nytteprogrammer innen bilder, film og musikk, nemlig iMovie HD, iDvd, iTunes, iPhoto og GarageBand.

iMovie HD er et produksonsverktøy for filmer som støtter de nye HD-kameraene. HD står for high definition og betyr at tv-signalene har høy oppløsning. Programmet tilbyr nær helautomatisk innhenting av video fra kamera, splitting i scener og valg av overganger. En rekke ferdige maler kan redigeres etter egen smak.

iDvd overtar der iMovie slipper, og lar deg komponere og brenne egne dvd-plater, forutsatt at Mac-en har en dvd-brenner, selvsagt. Som utgangspunkt for egen tilpassing kan man la iDvd hente inn alle scener fra kameraet, lage overganger og splitte dem opp i passende kapitler. Basert på ulike maler kan både hovedmenyer og undermenyer generere automatisk, mens tekst og liknende lett kan endres etterpå.

iTunes er en musikkdatabase for innhenting av låter fra cd-er, organisering i spillelister -- og avspilling. Musikk herfra kan også importeres til iMovie og iDvd. Programmet brukes også av iPod-brukere for å organisere og flytte musikk over til den bærbare avspilleren. Dette er det eneste programmet i iLife som også er å få til Windows-maskiner.
iPhoto er en bilde- og mediedatabase som også tilbyr enkel bilderedigering. Programmet henter bildene fra digitale kameraer og ordner dem i mapper, slik ta brukeren ikke trenger å tenke på hvor bildene til enhver tid befinner seg. Databasen lar deg klassifisere, søke etter og organisere bildene på en lang rekke måte. I Tillegg fins det automatikk for å generere bildebøker, kalendere og mye mer.

I motsetning til de øvrige medlemmene av iLife, må vel GarageBand sies å være et program for en smalere målgruppe. Programmet brukes til å komponere musikk, og har egenskaper som likner både sequencer- og notasjonsprogrammer. Med et midi-keyboard kan man spille inn åtte spor i ulike instrumenter, samt vokal.

Selv den rimeligste og svakeste Mac mini-modellen til 4.450 kroner skal kunne gi fullt utbytte av iLife-pakken. Om man ser bort fra muligheten til å brenne egne dvd-plater, da må maskinen oppgraderes med en dvd-brenner.