ARM med 8-kjerners grafikkchip

ARM med 8-kjerners grafikkchip

Neste generasjons supermobiler kan få ti ganger raskere grafikkytelse.

ARMs nye grafikkprosessor, Mali-T658, kan utstyres med opptil åtte kjerner og levere ti ganger raskere grafikkytelse enn selskapets eksisterende grafikkprosessorer, annonserte selskapet på onsdag.

Den kraftige økningen i grafikkytelse sammenlignes med dagens Mali-400 MP-brikken, som brukes i en rekke smartmobiler fra Samsung, inkludert Galaxy S II og den nye Galaxy Note. Brikken har også fire ganger større databehandlingskapasitet enn Mali-T604 GPU, som enn å ikke er kommet for salg i noen produkter.

Forsterket virkelighet

Økningen i ytelse vil føre til bedre kvalitet på HD-spill, og støtte opp under dataintensive applikasjoner som for eksempel forsterket virkelighet (augmented reality), ifølge ARM. Foruten smarttelefoner vil brikken også bli brukt i nettbrett, smart-TV og underholdningssystemer i kjøretøy.

Men ikke regn med produkter basert på Mali-T658 grafikkprosessoren i nærmeste framtid. Smarttelefoner basert på Mali-T604-brikken kommer til neste år, mens produkter som bruker Mali-T658-brikken med fire prosessorkjerner kommer i 2013. Produkter som drives av den hvasseste versjonen med 8 kjerner kan forventes en gang i 2015, ifølge en plansje fra ARM som viser utviklingen av selskapets mobile prosessorer.

Samsung, Fujitsu Semiconductor og LG Electronics er blant selskapene som vil inngå samarbeid med ARM om å lage produkter, sier ARM til Computerworlds nyhetstjeneste.

Nettbrett med firekjerners Tegra-brikke

Brikken er kompatibel med en rekke forskjellige grafikk- og databehandlings API-er, inkludert DirectX 11 og DirectCompute fra Microsoft, Khronos OpenGL ES og OpenCL, Googles Renderscript og OpenVG.

Foruten den nye Mali-gpu-en ble også Asus’ 10-tommers Eee Pad Transformer Prime nettbrett introdusert denne uken. Dette nettbrettet drives av den ARM-baserte Tegra 3 prosessoren som har fire kjerner, og kommer på markedet i hele verden i desember.