Bort med hodetelefon-kontakten

Bort med hodetelefon-kontakten

RYKTE: Apple kan komme til å fjerne hodetelefonkontakten fra neste iPhone.

Apples proprietære Lightning-kontakt kan bli eneste mulighet til å koble til hodetelefoner på neste generasjon av iPhone.

Det er Macworld USA som bringer videre et hett rykte om at Apple vurderer å fjerne den klassiske hodetelefonkontakten fra kommende iPhone-modeller.

Ramaskrik

Utspillet vil trolig bli møtt med ramaskrik fra alle som har investert i bedre hodetelefoner enn dem som følger med som standard når man kjøper en iPhone.

Men slik har det vært også tidligere når Apple har gått i bresjen for å fjerne standardkomponenter fra sine produkter.

I 1998 kom den første iMac-modellen – og den var uten diskettstasjon. Det ble det bråk av.

I 2012 kom den første iMac-modellen uten DVD-enhet. På nytt ble det bråk.

Historien har imidlertid lært oss å leve godt uten både disketter og CD/DVD-plater. Slik blir det trolig også med iPhone-er uten dedikert hodetelefonkontakt, spår Macworld.

Urgammel teknologi

Det er flere grunner til at Apple muligens vurderer – eller allerede har bestemt seg for – å fjerne hodetelefonkontakten.

En av grunnene er rett og slett at den representerer urgammel teknologi. I prinsippet har hodetelefonpluggen vært uendret siden den ble tatt i bruk i telefonsentralene sent på 1800-tallet.

En annen og trolig mer betydningsfull grunn er at fjerning av telefonpluggen vil gi plass til litt større batteri i neste generasjon iPhone, som spås å bli tynnere enn de nåværende modellene.

Dessuten fjerner man et hull som alltid innebærer en viss risiko for å kunne føre støv, fuktighet og vann inn i mobilen. Riktignok vil jo Lightning-kontakten bli beholdt, så dette er kanskje ikke noe sterkt argument, men punktet kan i hvert fall tenkes å være med på listen over begrunnelser.

Digital lydstyring

Viktigere er det kanskje at hodetelefonkontakten tross alt representerer analog teknologi med begrensede styringsmuligheter. En heldigital hodetelefon-tilkobling gjennom Lightning-kontakten kan by på større muligheter til finjustering av lyden, ifølge Macworld USA.

Apple-kritikere vil sikkert hevde at hovedmotivet til å fjerne hodetelefonkontakten er Apples ønske om å binde kundene sine enda tettere til Apple-økosystemet.

Det vises til at Apple nylig har kjøpt firmaet Beats for tre milliarder dollar (over 18 milliarder kroner). Her øyner man en viss sannsynlighet for at Apples baktanke er å levere Beats-designede hodetelefoner med Lightning-plugg.

I tillegg ønsker kanskje Apple å kontrollere hodetelefon-leveransene til iPhone-markedet via sin patentkontroll over Lightning-kontakten, noe som kan bringe Apple store royalty-inntekter.

Overgangsplugg

En eventuell fjerning av hodetelefonkontakten fra neste iPhone-generasjon vil utvilsomt bli møtt med et ramaskrik og mye kritikk, særlig fra dem som har investert kanskje betydelige midler i høykvalitets-hodetelefoner. For å dempe kritikken noe er det ikke usannsynlig at Apple vil tilby overgangsplugger, slik at analoge hodetelefoner kan tilkobles iPhone gjennom Lightning-kontakten, heter det.

Stadig flere hodetelefoner kan for øvrig benyttes trådløst gjennom Bluetooth, og for mange iPhone-brukere er det allerede i dag den foretrukne tilkoblingsformen som benyttes til hodetelefonene.

Et eventuelt bytte til Lightning-lydkontakt kan også ha positive konsekvenser, skriver Macworld USA. En tynnere iPhone med redusert risiko for støv- og fuktskader er nettopp blant de forbedringene Apple bør by på i neste generasjon av iPhone, heter det.