Foto: Stocksnap/Pixabay

KJØP OG BYGG: Du trenger ikke utvikle alt selv. Byggeklosser fra flere leverandører limes sammen med deler som er unike for din virksomhet. Foto: Stocksnap/Pixabay

Bygge selv eller kjøpe ferdig?

Alle bedrifter er kanhende et dataselskap i dag, men det betyr ikke at man må bygge all programvaren selv. Komponenter fra nettet kan forenkle utviklingen, men må brukes med nennsom hånd.

Når kan du klare deg med den samme standard programvaren som konkurrentene dine bruker? Hvorfor skulle du investere i å få utviklet din egen programvare? Og når du går for egenutviklet programvare, hvor lite kode kan du slippe unna med?

I USA er trenden å bruke programvaremoduler med spesifikke tjenester fra eksterne leverandører, gjerne fra de store skyoperatørene. Denne trenden finnes også her til lands, men her må utviklerne holde tunga litt mer rett i munnen for ikke å komme i konflikt med lover og regler.

Kundeopplevelsen

Appellen til skybaserte tjenester har i lang tid vært at du ikke trenger å gjøre alt selv. Det skal frigjøre virksomhetens ressurser, slik at de kan fokuseres på hva som får bedriften til å utmerke seg i sitt marked.

Et klassisk eksempel er at du kjøper elektrisiteten fra et elverk i stedet for å produsere din egen på dine egne generatorer, siden kilden til elektrisiteten uansett ikke gjør deg unik. Det samme er sant for intern programvare, som du trenger for å være effektiv og pålitelig. I de fleste tilfeller utmerker du deg imidlertid ikke i forhold til dine konkurrenter ved valget av denne programvaren.

Én ting å passe på i forbindelse med bygg-eller-kjøp-beslutningen, er de ansattes tilfredshet, særlig når det kommer til verktøyene de bruker for å holde kontakten med kundene, forteller Jeff Lawson i skyselskapet Twilio til våre kolleger i Computerworld.com.

- Det er dette de smarte organisasjonene fokuserer på nå, sier han. En av tingene som endrer seg i forretningsenhetene nå, er at de som ønsker å bruke programvare for å bygge opp gode kundeopplevelser, plasseres i førersetet. Selskap etter selskap og industri etter industri innser nå at dette er måten du må gjøre forretning på i dag, legger han til.

Bygg og kjøp

Programvare spiller nå en rolle i selv de minst digitale industrier. Se for eksempel på jordbruk, der Land O’Lakes, en av de største produsentene av smør og ost i USA, nå bruker 3,5 millioner dollar på et prosjekt for å bygge en digital tjeneste oppå Google Cloud Platform og Google Maps. Hensikten er å la melkebøndene spore og visualisere administrasjonen av avlingene sine, for å maksimere utbyttet.

I tillegg planlegger de å legge til maskinlæring, slik som Microsoft India har med en nylig utviklet app for bønder i regionen Andra Pradesh, som gir tilpassete råd om når det er best å plante ut, og når avlingene skal gjødsles.

Dette er et eksempel på det Lawson kaller «bygg og kjøp», og det er av denne grunnen det å bygge programvare selv, ikke betyr det samme som det pleide å gjøre.

- Du bruker byggeklosser fra et utvalg av leverandører, og limer dem sammen med deler som er unike for din virksomhet, og ender opp med en differensierende løsning fordi du kan fokusere på merverdien du legger til, forklarer Lawson.

Byggeklosser

Analyseselskapet Gartner spår at innen 2020 kommer 75 prosent av alle apper til å bli bygd, ikke kjøpt. Samtidig snakker Gartner om virksomheter som vender seg bort fra standard ut-av-boksen-løsninger, og heller ser mot «en kombinasjon av applikasjonskomponenter som er differensierbare, innovative og ikke standard, eller programvare med profesjonelle tjenester for tilpasnings- og integrasjonskrav, eller løsninger som i økende grad kommer fra oppstartsselskaper, nye aktører med helt nye konsepter, eller spesialiserte lokale leverandører».

Disse byggeklossene kan også innbefatte ting som Box skylagring, Microsoft bildegjenkjenning, IBM Watsons analyse av emosjoner, eller data fra dine egne forretningssystemer.

- Med skytjenester kan man få veldig avanserte funksjoner, for eksempel maskinintelligens, en slags automatisert big data-analyse gjennom slike tjenester. Det er ikke trivielt å lage selv. Dette tilbyr både Amazon og Microsoft, og det gjør at man kan ta inn avanserte analyser i applikasjonene sine, og gi brukerne bedre råd, rett og slett. Dette er basert på ganske elegante analyser, som du altså ikke trenger å lage selv. Dette er absolutt en trend også i Norge, forsikrer Simen Sommerfeldt i det norske konsulenthuset Bouvet.

«Lav-kode»

Tjenester som for eksempel Microsoft Flow og Salesforce Lightning tillater brukerne å bygge sine egne mobilapper fra komponenter og arbeidsflyter, noe som er mye raskere enn å bygge tradisjonelle spesialapper.

Det er et krav om innovasjon og et behov for å endre seg raskere.

Adam Seligman, lederen av App Cloud-enheten i Salesforce, kaller dette en «lav-kode tilnærming». Flow og Lightning tilbyr også et motsvar til tendensen til reduserte utviklingsbudsjetter for mobilapper, som analytikerne i Gartner tidligere har påpekt.

- Tilbakemeldingene vi hører gang på gang er at vi nå flytter oss over i en ny fase i virksomhetene, der vi er nødt til å re-oppfinne forretningene våre, sier Seligman. Det er et krav om innovasjon og et behov for å endre seg raskere. Lav-kodetilnærmingen er en enorm brekkstang for dette; det er ikke den eneste, men den er enorm, legger han til.

Simen Skogen, konsulent i den norske delen av Capgemini, forteller til Computerworld at de benytter slike komponenter, særlig i forbindelse med å få fram prototyper raskt. Han forteller at han nylig har vært med på dette nå i sommer, der en kleskjede fikk en prototyp på en app for kundelojalitet utviklet. Da var tjenestekomponenter fra Amazon, Heroku og Twilio i bruk.

- De komponentene vi brukte denne gangen, var nyere tjenestekomponenter. Men det å bruke stylingskomponenter, har jo vært vanlig i lengre tid, svarer på Skogen på spørsmål om det er noe nytt å bruke slike moduler i utviklingen.

Digitalt innfødt

Om du tar byggekloss-tilnærmingen til det ekstreme, så har du Uber, mener Jeetu Patel, lederen for plattform og sjefsstrateg hos skytjenesten Box. Uber bruker Amazon Web Services for infrastruktur, Google for kartverk, Twilio for tekstmeldinger , Braintree for betalinger og Sendgrid for å sende kvitteringer.

- Et selskap som har bygd opp en av verdens mest verdifulle tjenester har tatt 80 prosent av det du kan betrakte som sin kjernekode, og outsourcet den. Det de helt umiskjennelig eier selv er redigeringen og sluttbrukerens kundeopplevelse, mener Patel.

Bygge selv?

Hvordan skal du finne ut hva som er en kjernetjeneste du må bygge selv, og hva kan du kjøpe inn utefra? Patel foreslår tre kontrollspørsmål du kan stille deg selv:

  • Kan du gjøre en raskere, bedre og mer komplett jobb enn det en ferdig tjeneste som tilbyr det samme gjør? La oss si at du bruker Box-plattformen, så bør den gi deg en medvind med innovasjon. Farten på innovasjonen vi leverer skal være høyere enn din egen innovasjon. Når det skjer er det en god ide å vurdere outsourcing, mener Patel.
  • Kan du tilby en bedre opplevelse? Det burde være et løft i opplevelsen, slik at du får enten samme eller en bedre opplevelse enn det du klarer å lage selv. Om du klarer å lage noe bedre enn det du får fra å outsource en komponent, så bør du gjøre det. Men om det er like bra, så er det per definisjon ikke en kjernetjeneste, fastslår han.
  • Er det flere tjenester som kan gjøre det du trenger? Om det er potensial for å erstatte en komponent, så er det igjen per definisjon ikke en kjernetjeneste. Dersom jeg kan bytte ut Braintree med Stripe på betalingsløsninger, så er det ikke en kjerneopplevelse, og derfor burde du outsource den, mener han.

Hva med personvernet?

Sett fra denne siden av Atlanteren har programvareutviklerne noen flere hensyn å ta enn det de amerikanske må, når de jobber i sitt hjemmemarked. At Safe Harbour-ordningen ble kjent ugyldig av EU-domstolen i fjor, påvirker dette direkte.

- Dette er et sakskompleks. Vi har en personvernlovgivning som gjør at det ikke er helt trivielt å bruke slike litt mer omfattende tjenester, forklarer Sommerfeldt i Bouvet.

- Om du for eksempel har sensitiv informasjon, som har med helse å gjøre, eller hvor folk har beveget seg, så må man se på hvilket lovverk som dette er underlagt. Dette er ikke helt greit akkurat nå, siden lovverket setter klare grenser for hva slags sensitive opplysninger du kan ha i f.ek.s  amerikansk sky. Det blir veldig mye strengere krav til å vise hva slags avtaleverk du bruker med den nye personvernforordningen som kommer i 2018. Det betyr at du skal være litt på vakt, sånn at du ikke sender kundene «ut i uløkka», legger han til.

Om de store leverandørene velger å tilby skytjenester fra Norge, så hadde ting vært mye enklere.

Det å bruke programvarekomponenter som kjøres i skyen, eller som bruker ressurser i skyen, vil raskt medføre datautveksling, og dermed blir dette underlagt norsk og europeisk regelverk.

- Om de store leverandørene velger å tilby skytjenester fra Norge, så hadde ting vært mye enklere, sier Sommerfeldt, som jo ønsker å ta i bruk nyutviklingen i skyen, også for sine egne kunder.

- Norske og europeiske leverandører er litt handicappet akkurat nå, fordi at lovverket ikke er i stand ennå. Vi har ikke muligheten til å ta del i innovasjonen i skyen på lik linje med amerikanske selskap som har amerikanske kunder. Vi bruker selvfølgelig noen av disse tjenestene i prosjektene våre, og vi skulle gjerne brukt dem i større grad. Men vi kan ikke trekke kundene inn i situasjoner der de bryter loven om personvernopplysninger, sier Sommerfeldt.

Alle er programvareselskap

Å forstå hva som er og ikke er en virksomhets kjernetjenester krever et ganske sofistikert syn på programvare, mener Adam Warby, leder for managed services i Avanade.

Programvare er overalt, og det har ingen ting å si hva hovedaktiviteten er.

- Å få selskaper til å begynne å tenke at «alle selskap er programvareselskap», det er noe som er veldig vanskelig for de fleste tradisjonelle virksomheter å få hodet rundt. De vil si at «min kjernevirksomhet er å selge forsikring, min hovedforretning er å lage biler», eller hva de nå har drevet med. Men programvare er overalt, og det har ingen ting å si hva hovedaktiviteten er, du er likevel nødt til å finne din rolle. Dette betyr ikke at du må lage denne programvaren selv, det betyr heller ikke at du skal være arkitekten av den, men du vil antakelig trenge å være produkteieren og produktplanleggeren. Du trenger å vite hvordan den passer inn i arkitekturen av forretningen og produktene dine, råder Warby.

Ny tenking

Som regel er det de nyere virksomhetene som er mest komfortable med å forholde seg til byggekloss-tilnærmingen.

- Virksomheter som er digitale og skybaserte fra starten av, tråkler dette sammen selv, sier Warby. I mellomtiden er resten av verden fullt opptatte med å plukke fra hverandre sine gamle modeller og tenke gjennom hva som skjer i denne nye verdenen, og hvilken rolle programvare skal ha. Problemet er at mange av dem ikke tenker gjennom dette strategisk nok, enten fordi de har manglende evne eller på grunn av sin strategi.

Du vil antakelig trenge å være produkteieren og produktplanleggeren.

I tillegg må virksomheter her i vår verdensdel passe på å holde bruken av teknologien som ligger under denne nye utviklingen innenfor gjeldende lover og regler. Dette er amerikanske og europeiske myndigheter smertelig klar over, slik at nye ordninger, som Privacy Shield-avtalen som kom som et resultat av annulleringen av Safe Harbour, jobbes det intenst med. I tillegg trer EUs nye personvernforordning i kraft, også som norsk lov, i 2018.

Forhåpentlig vil disse prosessene føre til at også vi på denne siden av kloden kan fullt ut utnytte de nye mulighetene for effektiv og intelligent programvareutvikling som eksterne tjenestekomponenter kan tilby.

Denne artikkelen er basert på en artikkel opprinnelig skrevet av Mary Branscombe i Computerworld.com. Den er oversatt og bearbeidet av Stig Øyvann.

Bransjetrender