Slik blir det nye erp-året

Slik blir det nye erp-året

Mobil, sosial erp i skyen og endringer i markedet vil prege 2011.

Utviklingen i erp-markedet har skutt fart de siste årene, og dermed er det ingen grunn til å tro at ikke 2011 også blir et år hvor erp-løsningene vil ta nye vendinger.

Våre amerikanske kolleger i IDGs nyhetsbyrå har snakket med analytikere, lest de siste rapportene og tørket støv av krystallkulen.

Her er noe av det vi kan vente oss i erp-året 2011.

1. Erp i skyen

Det er ikke noe nytt at erp-leverandørene retter blikket opp mot skyen, men i 2011 kan denne utviklingen virkelig få fotfeste. Flere kunder vil rett og slett kreve det.

Crm- og hr-løsninger er allerede i god gang, og mange vil spørre seg "Hvorfor ikke ha hele erp-systemet i skyen?". Løsninger som Amazons Elastic Compute Cloud finnes allerede, men dette er ikke nok for alle.

- Det som virkelig vil forandre markedet er Platform as a Service (PAAS) og Business Process Management (BPM), mener analytiker Paul Hamerman i Forrester.

2. Support-endringer

Oracle vant nylig 1,3 milliarder dollar i rettsaken mot SAP og deres datterselskap Tomorrownow, som drev vedlikehold av SAPs erp-systemer. Oracle saksøker også Rimini Street, som er et liknende selskap.

Bråket rundt tredjeparters erp-vedlikehold kan gjøre dette markedet mindre, samtidig må selskaper spare penger og se seg etter alternative support-modeller. Leverandører som SAP vil dermed trolig forandre sine betalingsmodeller radikalt, mener analytikere. Den uavhengige SAP-analytikeren Jon Reed ser for seg at man går vekk fra flate betalingsmodeller, og heller tar betalt for det kunden faktisk trenger.

3. Sosial erp

Er du lei av ordet "sosial", går du et langt år i møte. Gartner spår at selskaper vil bruke 15 prosent mer på sosial programvare i 2011, og dette kan også smitte over til erp-systemer.

Mulighetene er mange, ettersom erp dreier seg mye om informasjon i sanntid, samarbeid, deling og dialog med kundene.

4. Mobil erp

Du er kanskje lei av ordet "mobil" også, men her kommer det nok en gang. SAP er allerede i gang, og direktør Bill McDermott har lovet at selskapet hans vil tilby erp "på enhver enhet, på et ethvert sted, til enhver tid". IDC spår en omsetning på 77 milliarder dollar fra mobilapplikasjoner i 2011, og det er liten grunn til å tro at ikke erp-markedet vil hive seg på bølgen.

Blant annet lanserte Unit4 Agresso forrige uken sin applikasjon for Iphone og Ipad.

- Applikasjonen gjør at våre kunder får en enda mer fleksibel løsning enn tidligere, samtidig som de sørger for at bedriftens data og prosesser håndteres på en sikker måte, sier Terje Kaasa, salgs- og markedsdirektør i Unit4 Agresso Norge, i en pressemelding.

5. Erp kjøper erp

Konsolidering har preget året 2010, og vil prege 2011 også. Erp-markedet er ingen unntak.

Selskapet Infor vil trolig kjøpe opp Lawson Software, og noen tror også at Oracle vil kjøpe deler av SAP.

6. Oracle Fusion

Larry Ellison har lovet at Oracle Fusion Applications vil komme på markedet i 2011, og skal tilby Oracles erp sammen med BI i en modulær løsning.

Dermed kan også mindre selskaper bli Oracle-kunder, selv om det fortsatt er mye usikkerhet rundt prisene og hvorvidt programvaren skal smeltes sammen med maskinvare.

7. Microsoft Dynamics

Microsofts Dynamics Erp havner i dag i skyggen av andre Microsoft-løsninger, men dette kan endre seg i 2011. Steve Ballmer har fattet større interesse for programvaren, blant annet fordi hver dollar de tjener på Dynamics visstnok gir Microsoft mellom tre og ni ekstra dollar i annen programvare.

Dessuten kan den være en viktig del av Microsofts skytjeneste Azure.

- Dynamics er essensielt for Azure, og vise versa, mener den uavhengige analytikeren Josh Greenbaum.

Cloud Computing