Ut med serverne!

Ut med serverne!

Befinner vi oss nå midt i en datarevolusjon hvor bedriftene går fra å kjøpe egne servere til å bruke cloud-baserte tjenester? Rackspace tror det.

Rackspace tilbyr såkalt managed hosting og har rundt 80 000 kunder rundt om i verden. Hosting-senterne ligger i London og i USA. Nå har selskapet for alvor kastet seg inn i cloud-bølgen med tre nye tilbud.

Med Cloud Servers kjøper man det man trenger etter behov. Man kan få en til 50 servere i løpet av noen minutter, og man betaler ut i fra det man bruker. Man får online tilgang til kontrollpanel og kan selv skreddersy via root-tilgang.

Så man velger først størrelse på serveren, deretter operativsystem og i løpet av minutter lover Rackspace at serveren skal være online.

Med Cloud Sites tilbyr Rackspace webhosting hvor man får med lastbalansering, klyngeløsning og redundant lagring. Skaleringen skjer automatisk, og man kan kjøre under Linux, Windows eller begge.

Cloud Files er tjenesten hvor man kan lagre filer. Disse kan så leveres til brukere via Limelight Networks content delivery network (CDN). Her betaler man kun for lagringskapasiteten man legger beslag på, samt den utgående båndbredden som benyttes.

- 65 til 70 prosent av våre kunder er i SMB-segmentet, og selv om cloud-baserte tjenester vokser så er det fremdeles managed hosting som er vårt største område, sier Rackspace sin nordenchef Bjørn Hougaard til Nettverk & Kommunikasjon.

Gammeldags strategi

Å snakke om servere er ifølge Rackspace gammeldags.
- Man skal ikke trenge å løpe rundt i en kjeller for å drifte sine egne servere, sier Hougaard. Han mener bedrifter kjøper alt for mye maskinvare, og at de legger ned skrekkelig mye tid og ressurser på administrasjon og drift av alle sine servere.

I dag kjører rundt 90 prosent av alle verdens selskaper på egne servere. Disse driftes av eget it-personell. Rackspace henviser til en undersøkelse besvart av it-sjefer i USA og Storbritannia hvor 58 prosent oppgir at trøbbel med vedlikehold av servere er en stor utfordring for deres bedrift. De svarte også at deres it-avdeling bruker en tredel av sin tid på vedlikehold av servere.

Mer enn halvparten av de 441 selskapene som deltok i undersøkelsen svarte at de ville sette stor pris på om de aldri mer skulle kjøpe en ny server. 61 prosent av it-sjefene svarte at vedlikehold av servere stjeler tid fra å kunne utvikle nye it-strategier. 60 prosent sier også at de ikke kommer til å bruke egne servere om fem år.

Alt i skyen?

Bedrifter kan bruke skybaserte tjenester på ulike måter. Noen legger hele sin virksomhet i skyen, noe som kan innebære lavere investeringskostnader og mindre vedlikehold. Andre foretrekker å ha sin bedriftskritiske informasjon på dedikerte servere gjennom en såkalt hybridløsning (hosting og administrasjon).

Rackspace tilbyr både rene cloud-baserte løsninger, men også dedikerte servere og dedikert infrastruktur. Selskapet tror at skyen er for alle, men ikke for alt – i hvert fall ikke ennå. De skybaserte tjenestene står nå for 10 prosent av Rackspace sine inntekter. På samme tid i fjor var tallet på fem prosent.

Markedet for cloud computing vil i følge Merril Lynch være på 160 milliarder dollar neste år.

Du kan lese mer her: http://www.rackspacehosting.no/

Cloud Computing