VELLYKKET: Satya Nadellas beinharde satsing på skyen etter han ble toppsjef i Microsoft, bærer frukter nå.

VELLYKKET: Satya Nadellas beinharde satsing på skyen etter han ble toppsjef i Microsoft, bærer frukter nå.

Microsoft reddet av skyen

Azure har god økning , mens omsetning, Office, Windows og mobil faller.

Microsoft har offentliggjort resultatene for sitt første kvartal i sitt avvikende regnskapsår. Tallenes klare tale er at selskapets skysatsning, med Microsoft Azure og Office 365, er virksomhetene som gjorde at Microsofts første kvartal overgikk analytikernes forventninger. Det meste av den øvrige aktiviteten måtte se tilbakegang, rapporterer våre kolleger i Computerworld.com.

20,4 milliarder i omsetning

Totalomsetningen for Microsoft i første kvartal landet på 20,4 milliarder dollar. Det er en tilbakegang på mer enn 12 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Likevel gikk fortjenesten opp med 2 prosent, så den landet på 4, 62 milliarder dollar.

I likhet med svært mange andre amerikanske it-leverandører, gir Microsoft høy dollarkurs skylden for en del av tilbakegangen.

Mobiler falt som en stein

Det er i segmentet «More Personal Computing» Microsoft sliter tyngst. Dette området omfatter både lisensiering av Windows og mobiltelefoner, og omsetningen for dette segmentet falt med 17 prosent fra samme periode i fjor, til 9,38 milliarder dollar. Svakere Windows-lisensiering reflekterer det sviktende pc-markedet, men også Microsoft Surface-divisjonen måtte se et fall i omsetning fra 908 millioner dollar i første kvartal i fjor, til 672 millioner dollar i årets førstekvartal.

Men det er særlig salget av mobiltelefoner som rammes hardt. Her er fallet på katastrofale 58 prosent siden i fjor, noe som tydelig viser selskapets reduserte fokus på dette området. Microsoft kunngjorde tidligere i år at de skulle kutte 7800 jobber, primært i divisjonen for mobiltelefoner.

Skyen er stjernen

Det er i Microsofts skysegment vinnerne befinner seg. Her finner vi omsetning fra Azure skyplattformen, Windows Server-programvare og Enterprise Services. Dette markedssegmentet økte omsetningen med 8 prosent år over år, særlig takket være vekst i Azure-tjenester og lisensiering av serverprodukter.

Bruken av prosesseringsressurser i Azure ble doblet siden i fjor, og Office 365-tjenestene økte både i forbruker- og bedriftssegmentet.

Alt i alt overgikk Microsoft aksjeanalytikernes forventninger på forhånd, og kursen på Microsoft-aksjen gikk opp med 6 prosent etter at resultatene ble offentliggjort. For det kommende kvartalet anviser Microsoft mye av det samme, noe som ikke er overraskende, tatt i betraktning av pc-markedet er forventet å falle ytterligere. Samtidig venter Microsoft stadig økning i sin skyaktivitet.

Les om:

Cloud