RYGGRADEN: - Datasenteret og fiberkabler er det digitale samfunnets ryggrad, sier Dag-Kjetil Hansen, daglig leder i Bredbåndsfylket. (Foto: Arne Joramo)

FIBER ER RYGGRADEN: - Datasenteret og fiberkabler er det digitale samfunnets ryggrad, sier Dag-Kjetil Hansen, daglig leder i Bredbåndsfylket. (Foto: Arne Joramo)

Internasjonalt datasenter i Balsfjord?

Inspirert av Facebooks gigantiske datasenter i Luleå, jobbes det nå iherdig med å friste internasjonale aktører til å etablere store datasentre i Balsfjord.

- Balsfjord har ypperlige forhold for etablering av store datasentre, sier Rune Strømme i Bredbåndsfylket Troms.

Strømme har nettopp gjort ferdig et forstudie for å undersøke om Balsfjord har det som skal til for å være vertskap for den stadig voksende internasjonale datasenterindustrien.

Initiativet er ikke det eneste av sitt slag i Nord-Norge. I Nordland har regionen startet Artic Cloud Datacenter med 200.000 kvadratmeter tomt i Mo i Rana. Og lenger sør i landet er også Lefdal Mine kommet et godt stykke. Enda lenger er Bulk i Vennesla og etablerte Green Mountain på Rennesøy og Rjukan.

Seks gode grunner

Forstudiets konklusjon er positiv, og viser at det meste ligger til rette i Balsfjord:

  • Tilgang på stabil, miljøvennlig og fornybar energi i store mengder.
  • Et kjølig klima gjør det rimelig med luftkjøling av maskinparken i store datasentre.
  • Flere tomter er regulert til industri, og flere er på gang.
  • Fibertilknytning. Ut av Balsfjord og Norge kan det leveres fiber på tre uavhengige traseer
  • Relevant kompetanse i umiddelbar nærhet, blant annet ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.
  • God infrastruktur med kort avstand til flyplass både i Tromsø og Bardufoss.

Store muligheter

- Vi ser store muligheter for Balsfjord. Det kan gi vekst i kommunen, flere kompetansearbeidsplasser og bidra til at Balsfjord blir en mye mer attraktiv kommune, sier Gunda Johansen, ordfører i Balsfjord kommune.

Johansen har vært på studietur til Luleå, og er imponert over regionens vekst som følge av etableringene til Facebook og andre tunge tech-aktører.

Enorm vekst

Den globale datasenterindustrien er i enorm vekst.

Hvorfor? Fordi 90 prosent av all digital informasjon produsert til alle tider er produsert de to siste årene. Det anslås at den globale datamengden vil fortsette å doble seg hver 18. måned.

Vil drifte med miljøvennlig kraft

I praksis er den såkalte «skyen» enorme serverparker, eller datasentre, som er storforbukere av strøm til drift og ikke minst kjøling. Tech-giganter som Facebook, Google og Apple har forpliktet seg til å drifte sine datasentre med 100 prosent fornybar kraft.

Utgjør ryggraden

Strømme og daglig leder Dag-Kjetil Hansen i Bredbåndsfylket kom nylig (juni 2016) hjem fra Datacloud Europe i Monaco, en global konferanse som samler aktører fra hele verden. De forteller at de fikk god respons på informasjonen de hadde med seg om Balsfjord. 

Mye arbeid gjenstår

Men fortsatt gjenstår mye arbeid før et datasenter kan stå ferdig Balsfjord. Balsfjord jobber nå videre mot både politikere, det offentlige og private aktører for å sikre finansiering av den videre framdriften.

- Den viktigste utfordringen for Balsfjord og Nord-Norge er behovet for fibertilknytning til de store internettnodene som befinner seg i London, Frankfurt og Amsterdam. I dag må en eventuell datatrafikk til og fra Balsfjord gå gjennom Sverige, forteller Hansen.

Planer om sjøkabel

Det finnes imidlertid konkrete planer om å bygge en fiberkabel som knytter sammen Japan og Norge via Nordøst-passasjen. Samtidig jobber andre aktører med å bygge sjøkabelen "Midgardsormen" fra Mo i Rana til USA.

- Dette kan bety at Nord-Norge havner langs fiber-motorveien, og det vil gjøre det enda mer attraktivt å etablere datasenter her, sier Hansen.

Kan gi enorme ringvirkninger

Det vakte oppsikt da Facebook valgte Luleå for å sette opp et av sine datasentre. Etableringen har ført til nye etableringer i området. En rapport (PDF) som velrenommerte Boston Consulting Group utarbeidet i 2014, viser at etableringen har gitt store ringvirkninger i den nordsvenske regionen. 

Den regionale verdiskapningen er på ni milliarder svenske kroner, og gir 4.500 årsverk for tiårsperioden etter Facebooks etablering. Dette inkluderer arbeidsplasser til drift av datasentre og underleverandører, men også arbeidsplasser knyttet til forskning og utvikling.

Blir det løft i Balsfjord?

Facebooks etablering i Luleå har gitt hele regionen et enormt næringsmessig løft. Nå er målet at det samme skjer i og rundt Balsfjord.

Datasenter