MANGE: Administrerende direktør Peder Nærbø i Bulk Infrastructure ser for seg mange datahaller på rundt 1.000 kvadratmeter. Kunder kan kjøpe mange haller eller deler av infrastrukturen i hallene. Det vil være mer enn nok energi. Det jobbes for å sk

MANGE: Administrerende direktør Peder Nærbø i Bulk Infrastructure ser for seg mange datahaller på rundt 1.000 kvadratmeter. Kunder kan kjøpe mange haller eller deler av infrastrukturen i hallene. Det vil være mer enn nok energi. Det jobbes for å skaffe tre uavhengige fiberforbindelser i løpet de neste fire årene.

Lanserer nytt datasenter

Bulk Infrastructure lanserte sitt datasenterprosjekt N01 Campus på datasenterkonferansen Data Center World i Frankfurt tiende november.

Med et område på 300 hektar, det vil si tre millioner kvadratmeter og mulighet for 3,6 GW med energi, har N01 Campus et potensial på å bli et av verdens største datasentre.

-- På grunnlag av konstant tilgang på hydroelektrisk energi kan N01 Campus tilby den laveste spotprisen på strøm i Europa. Strømtariffen er en av de store driverne på hvor vi skal legge et datasenter. Vi vil tilby grønn energi for veksten i Big Data, sier Peder Nærbø, administrerende direktør i Bulk Infrastructure AS.

-- Tyskland representerer den mest ekspansive og innovative tilnærmingen til fremtidens datasenterbehov. Derfor er det tilfredsstillende å lansere C01 Campus på Data Center World i Frankfurt.

Ideelt sted                                                                                                                        

Bulk har funnet frem til Vennesla som det ideelle stedet for et datasenter. Det er kort vei til fly og tog. Det er havn. Det er strøm nok fra e-verk rett ved siden av. Stedet vil få fiberforbindelse til Oslo og til Danmark.

Det er kompetanse. Universitetet i Agder fremheves som et viktig element. Folk som jobber i tilknytning til datasenteret skal trives. Det gjør de ikke på avsidesliggende steder som eksempelvis i Luleå.

-- Innenfor 30 minutter ligger Kjevik flyplass. Det er kort vei til Amsterdam, påpeker Peder Nærbø.

Amsterdam er et av sentrene for datasentre i Europa på grunn av fiberforbindelser. Andre er Frankfurt og London.

Første spadetak er tatt. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft tok første spadetak på Støleheia i Vennesla sammen med ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal og fylkesordfører Terje Damman.

-- Vi starter med 100 mål og 100 MW som vi har fått konsesjon av fra NVE. I løpet av desember vil vi ha fiber fra Oslo til Vennesla. Vi skal kunne levere Infrastructure as a Service, forklarer Peder Nærbø.

På Sørlandet kan Bulk få to ganger 100 MW på det regionale strømnettet, men Bulk ønsker å bli koblet til sentralnettet for energi.

Friste med fiber

Med fiber fra Oslo til Vennesla er det to alternativer, via Danmark og via Oslo. Mot utlandet benyttes internettforbindelsen i Oslo som huses i Hans Møller Gasmannsvei 9, hvor det meste av utenlandsk fiber termineres. Dette bygget som er på 25.000 kvadratmeter hvorav 6.000 kvadratmeter for datasenter, huser norske og internasjonale fibertilbydere. Bygget eies i fellesskap mellom Bulk Infrastructure og Akershus Energi.

For fibertilkobling trengs for å friste internasjonale datasentraler til å legge virksomheten sin til Norge og til Bulk Infrastructure i Vennesla. Derfor har Bulk sikret seg 24 par fibre i kabelen som går til Danmark.

Men Bulk er veldig klar over at å få et stort internasjonalt datasenter til Norge medfører tung og uavhengig datakommunikasjon. Derfor vil Bulk være en pådriver for å få lagt fiberforbindelse til Tyskland og til Storbritannia.

-- Det å ha en datatjeneste handler også om fysisk veitransport. Datamaskinene skal inn og ut av datasenteret. De skal resirkuleres. Vi skal bli best på resirkulering, forklarer Peder Nærbø.

Nærbø ønsker at Sørlandet skal bli et senter for resirkulering av datamaskiner. Grunnen er at mange av komponentene i maskinene kan utnyttes i nikkelproduksjon.

N01 Campus vil bli bygget opp med en rekke bygg på 1.000 kvadratmeter hvorav kunden typisk vil bruke to slike. Men Bulk er åpen for alle alternativer fra at kunden får et område for sitt datasenter, får det ferdig planert, at Bulk bygger i henhold til kundens design, at kundene overtar et tomt bygg, at kundene får infrastruktur som en tjeneste.

-- Vi skal bli best på datasenter i Europa, påpeker Peder Nærbø.

Byggene vil benytte kjøling i henhold til luft til luft tilsvarende Digiplex Fet med en temperatur for datamaskineriet på 27 grader.

 

Les om:

Datasenter