TIER III: Lefdal Mine Datacenter er i prosess med Uptime Institute for å skaffe seg Tier III-sertifisering derfra. Det betyr høy sikkerhet, både fysisk og med tanke på driftsstabilitet. (Foto: Lefdal Mine Datacenter)

Gruven har åpnet

Norges nyeste datasenter ligger nå i en ombygd gruve nær Måløy. Her finnes det Lefdal Mine Datacenter selv omtaler som «Europas grønneste datasenter».

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 10. mai åpnet Lefdal Mine Datacenter (LMD) offisielt dørene. En forlatt olivingruve har selskapet bygd om til Norges nyeste datasenter, som lover å være Europas, om ikke verdens, grønneste datasenter.

I samarbeid med tyske Rittal satser LMD på modulære datasentre bygd rundt ferdig innredete containere som bare kjøres rett ned i fjellhallene og plasseres i sine egne rack, tre i høyden. LMD kaller dette «industrialisering av datasentre».

I tillegg vil også mer tradisjonelt «white space» være tilgjengelig, med mulighet for fleksibilitet i størrelsen på arealet.

— Den nye oljen

Det er ferdigstillingen av utbyggingen av fase 1 som ble markert. Ved å bruke kaldt vann fra fjorden utenfor har LMD installert kjølekapasitet tilsvarende 45 megawatt (MW) i tredje nivå inne i gruveanlegget. De neste fasene skal omfatte det fjerde nivået, og deretter det andre nivået av totalt fem «etasjer» inne i fjellanlegget.

Til sammen utgjør de gamle gruvegangene et svært stort anlegg. Om tre av etasjene inni fjellet var bygd ut, ville det være verdens største datasenter. Legg merke til Frihetsgudinnen til høyre, som viser skalaen. (Ill: Lefdal Mine Datacenter)

— Om vi hadde tre av de fem nivåene åpne nå, ville vi vært det største datasenteret i verden, sa markedssjefen i LMD, Mats Andersen under åpningen.

— Vi har den nye oljen, la han til.

Grønt og unikt

Regionen datasenteret er plassert i er også et knutepunkt for kraftproduksjon og –distribusjon i Norge. I pressematerialet tilgjengelig ved lanseringen snakker LMD om mer enn 200 MW tilgjengelig energi, mens en kartskisse som Andersen viste under sin presentasjon viste at 350 MW vannkraft produseres lokalt. I tillegg passerer nasjonal krafttransport i nabolaget, med 2.500 MW kapasitet.

— Om Norge er unikt i verden, så er Lefdal unikt i Norge, kommenterte Andersen om den situasjonen. Som for alle andre norske datasentre, trekker også LMD fram at elektrisiteten er ren, grønn vannkraft, i motsetning til atom-, kull-, gass- og oljekraftverkene resten av Europa er henvist til å bruke.

— Jeg tror vi er verdens grønneste datasenter, og jeg vet at vi er Europas grønneste, sa Andersen.

Høy kapasitet

Denne store tilgangen på elektrisitet gjenspeiler seg også inni datasenteret, der løsningene inni containerne kan tilby hele 50 kilowatt per rack. Dette er en infrastruktur som tillater svært høy servertetthet, noe som igjen øker effektiviteten til anlegget.

Kjøleløsningen er spesialdesignet for LMD, og den lover også svært høy effektivitet.

— Vi garanterer at PUE-en aldri kommer til å bli høyere enn 1,15, lovte Andersen. På presentasjonen hans kunne vi se at PUE-en kommer til å bevege seg fra 1,08 opp til maksimalt 1,15.

Sett i fra London kan nok avstanden til Nordvestlandet fortone seg svært lang. LMD samarbeider med blant andre Tampnet, som har sitt eget fibernett som krysser Nordsjøen. Over dette nettverket lover LMD en rundetid («round trip delay») på bare 17 millisekunder (ms). Til Oslo er den 7 ms, mens til Frankfurt kommer den til å bli på 22 ms. Dette er innenfor grensene til svært mange typer tjenester, slik at LMD forventer ikke at nettverksforsinkelse skal være til hinder for å tiltrekke seg kunder ute i Europa.

— 99 prosent av tjenestene vi ønsker å huse her, vil la seg levere herfra, mener Andersen.

Fire + 4 MW undertegnet

Ifølge planene til LMD skal de første kundene settes i drift inni gruvegangene i løpet av tredje kvartal i år. Noen av kundene LMD kan fortelle om nå, er den tyske skytjenesteleverandøren Innovo Cloud, i tillegg til det vestnorske selskapet Localhost, og IBM som skal sette inn sin første container for å tilby sine «resiliency services» i løpet av fjerde kvartal.

I Lefdal Mine Datacenter vil servere plasseres i rack, rackene i containere og tre containerne i høyden i «hyller» inni de gamle gruvegangene. (Foto: Lefdal Mine Datacenter)
I Lefdal Mine Datacenter vil servere plasseres i rack, rackene i containere og tre containerne i høyden i «hyller» inni de gamle gruvegangene. (Foto: Lefdal Mine Datacenter)

I tillegg kom toppsjefen i det sveitsiske finansselskapet Fortuitus, Mark Collins, for å fortelle om sitt bidrag. Dette selskapet investerer i teknisk infrastruktur på vegne av sine kunder, og i LMD skal de sette opp det som blir omtalt som «den største HPC-avtalen noen gang i Norge». Dette skal brukes av et fintech-selskap, fortalte han.

— I går signerte vi en kontrakt for 4 MW for første fase på vegne av et fintech-selskap. Fase to kommer til neste år, og den kommer til å bli minst like stor, kunne Collins fortelle til et applauderende publikum.

— Norges nyeste datasenter har tegnet Norges største datasenteravtale på 12 uker. Teamet hos LMD kunne møte eller overgå hvert eneste krav vi hadde, selv om vi endret allerede strenge krav underveis, fortalte han.

— Takk for den første avtalen, og jeg ser fram til å undertegne mange flere med dere, avsluttet Mark Collins entusiastisk.