Liksom-nerden som ble filantrop

KOMMENTAR: Bill Gates trekker seg ut av daglig gjøren og laden i Microsoft. Nå skal han vie livet sitt til å gjøre det enklere for folk.

Publisert Sist oppdatert

Nå vil vel nok mange si at Bill Gates og Microsoft nettopp har gjort det enklere for mange mennesker i de siste tiårene - mange mener også det motsatte. Men fra å forsøke å tilfredsstille teknologiske behov, blir nå Bill Gates fremste oppgave å drive sin stiftelse for å dekke de basale behovene for millioner av mennesker.

Egentlig er det ganske urettferdig å kalle William Gates III en nerd. Definisjonen av ordet en person med et snevert interesserfelt (eller en sær hobby) som kan veldig mye innen sitt fagfelt – og underforstått lite annet. Det er ikke tilfellet med den Bill Gates vi kjenner i dag.

Ble overbevist

I januar 1975 trykket det amerikanske tidsskriftet Popular Electronics et bilde av datamaskinen Altair 8800 fra MIT på forsiden. Det de ikke visste var at denne forsiden skulle danne grunnlaget for en stiftelse som skulle gi milliarder på milliarder av dollar til de som trenger det aller mest.

Det var studiekompisen Paul Allen ved Harvard som viste forsiden til en ung Bill Gates. Den svært programmeringsinteresserte Gates ringte MITs president Ed Roberts og overbeviste ham om at han og Allen hadde laget BASIC-programmet for Altair. Det var i beste fall en hvit løgn, for sannheten var at de ikke hadde kodet en eneste linje.

Men MIT-sjefen var entusiastisk over telefonen og dermed satte Allen og Gates i gang og jobbet intenst i åtte uker for å få programmet ferdig. Dette ble startskuddet til det som skulle bli verdens mektigste programvareselskap. Selv den mest fundamentale Linux-entusiast kan ikke benekte at Bill Gates og hans selskap Microsoft har satt uslettelige spor i verdens digitale utvikling.

Den største filantropen

Men i dag trer Bill Gates altså tilbake fra det daglige virket i Microsoft. Selskapets daglige drift overlates (nesten) helt til en annen studiekompis, Steve Ballmer. Selv om Gates fortsatt skal ha en liten finger med i spillet, vil han bruke mer tid på å skape en litt bedre verden.

Fra sitt 5000 kvadratmeter store hus utenfor Seattle, i delstaten Washington, skal han driver Bill & Melinda Foundation med utviklingsprosjekter i den tredje verden. Kanskje blir Bill Gates den største filantropen verden har sett, men en stiftelse verdt 40 milliarder dollar i ryggen.

Da Gates studerte ved Harvard skal han ha vært mer kjent for sin pokerspilling og programmering enn akademiske resultater. Hans den gang sære interesse for programmering var kanskje nerdete. Men Gates er utvilsomt en person som kan løfte blikket. Uten visjoner og teft ville han selvfølgelig aldri klart å skape det Microsoft vi kjenner i dag.

Æresdoktor

I fjor mottok han tittelen æresdoktor fra samme universitet som han hoppet av fra for 30 år siden. Ærestittelen mottok han ikke bare fordi han har skapt Microsoft, men også for hans humanitære arbeid.

Med stiftelsen som ble etablert i 2000 (og med en dobling av kapitalen fra finanslegenden Warren Buffet i 2006) har Bill Gates handlet der andre bare prater. Det står det faktisk respekt av.