I retten for svindelpåstand

Rettssaken mellom programvareleverandøren K-Soft og fire saksøkte privatpersoner er i gang i Oslo tingrett. Beskyldningene hagler.

Publisert Sist oppdatert

Programvareleverandøren K-soft har saksøkt fire personer for injurier og overtredelse av åndsverksloven. Saken begynte i Oslo tingrett mandag, og det er svært tydelig at partene står steilt mot hverandre.

K-softs daglige leder, Rune Emanuel Karlsson, reagerer sterkt på et debattinnlegg, der selskapet omtales som ”svindelfirma”, og mener de saksøkte lenge har vært ute etter å sabotere firmaet hans.

- De har vært ute etter å ta firmaet lenge, de ønsker å drepe bedriften. Det handler om en vendetta, sier Karlsson til Computerworld.

Hans advokat, Emil Tømmerdal Nordby, mener at dette har pågått siden 2001, men tok seg virkelig opp i 2005.

Injurier

K-soft hevder at å karakterisere selskapet som et svindelforetak er injurierende, og svært skadelig for bedriften.

- De bruker potensialet som ligger i internett for å skade bedriften. Vi har tapt over en million kroner som følge av dårlig publisitet. Førstetreff på Kvasir er at vi er et svindelforetak, sier Karlsson.

- Men du hadde jo selv et innlegg der du sier at debattantene hører hjemme på psykiatrisk avdeling. Burde ikke du som bedriftsleder holdt deg for god for det?

- Ja... Men jeg er ikke politiker, jeg sier det jeg mener, sier Karlsson.

LES OGSÅ: Saksøker web-debattant

Holder ikke vann

De saksøktes advokat, Dag Herrem, mener saken ikke har noe i rettssystemet å gjøre.

- Dette er å kaste bort rettens tid og penger. K-softs sak er like god som deres programvare. Det finnes ikke hold i argumentene deres. Dessuten er begrepet ”svindelfirma” etter min mening en verdiangivelse, og ikke en faktaopplysning. Det er derfor ikke injurierende, sier Herrem til Computerworld.

Dette bekreftes av Torgeir von Dahn, som er den ene av de fire saksøkte.

- Jeg la ut noe faktainformasjon i 2002 om at K-soft spammer kunder og har falske referanser. Det er bare juks, sier von Dahn.

Prinsipielt

K-soft krever erstatning av de fire saksøkte, men presiserer overfor Computerworld at det dreier seg vel så mye om å vise at folk må ta ansvar for det man ytrer på nettet.

- De har kjørt en massiv motstandskampanje mot selskapet. Vi vil nå vise at det kan få konsekvenser, sier Karlsson.

Hans advokat innrømmer at saker hvor et selskap saksøker debattanter tilhører de sjeldne.

- Jeg har i hvert fall ikke funnet tilsvarende saker, sier Nordby.

Advokat Dag Herrem mener at K-soft ikke kan forvente seg noe rettslig vern mot den type meningsdannelse.

- Firmaer er ikke vernet av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10 om ytringsvern. Det er andre regler som gjelder selskaper enn som gjelder personer, sier Herrem.

Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.

Computerworld følger saken.