Olympus utvider toppserie med avansert billigmodell

RETRO: Olympus holder fast ved retrostilen på sine speilløse systemkameraer. (Alle foto: Olympus)

Olympus utvider toppserie med avansert billigmodell

Olympus utvider OM-D-toppmodellene sine med et nytt kamera som er mindre, lettere og billigere enn de øvrige i serien, men med viktige teknologiske forbedringer.

Olympus OM-D E-M10 Mark II er navnet på det nye Olympus-kameraet som nå er lansert, og som kommer i salg i midten av september.

Den japanske kameraprodusenten opererer med en håpløs navngivning av kameraene i OM-D-serien, men om modellnavnene fungerer dårlig både visuelt og språklig, er det elegante kameraer det er snakk om.

Retrostil

På den nye E-M10 Mark II har designerne hos Olympus faktisk eksperimentert med retrodetaljer helt tilbake fra gode, gamle Olympus OM-1 fra tidlig på 1970-tallet, ifølge kameranettstedet DP Review.

Strømbryteren på toppen av kamerahuset er altså som hentet direkte fra en over 40 år gammel kameramodell. Eller som Olympus sier det i pressemeldingen: Med av/på-knapp og søker i retrostil sørger knappene og helmetallkonstruksjonen for at de som bruker kameraet, vil føle seg og se ut som seriøse hobbyfotografer.

Fortsatt 16 megapiksler

E-M10 Mark II er som de andre modellene i OM-D-serien av speilløse systemkameraer basert på Micro Four Thirds-standarden, med en Live MOS-bildebrikke med nettooppløsning på 16 megapiksler. Mens enkelte konkurrenter innenfor den samme standarden så smått har begynt å øke oppløsningen, for eksempel Panasonic Lumix GX8 med 20 megapiksler, holder Olympus seg fortsatt på 16 MP-nivå. Det er trygt og kanskje fornuftig, men ikke så spennende. På den andre siden er det neppe den billigste modellen i klassen som det er naturlig å forbedre spesifikasjonene på først.

Men selv om E-M10 Mark II skal være den nye billigmodellen i OM-D-serien, har kameraet fått flere viktige forbedringer fra E-M10, som ble lansert tidlig i 2014.

Bildestabiliseringen i kamerahuset er forbedret fra 3- til 5-aksers stabilisering, og den elektroniske søkeren har fått vesentlig økt oppløsning, opp fra 1,44 megapiksler til 2,36 megapiksler, det samme som på E-M5 Mark II og toppmodellen i serien, E-M1. Disse to har imidlertid noe høyere forstørrelsesgrad på søkerbilder.

FOKUSPUNKT-VELGER: LCD-skjermen har «pad-kontroll» som gjør at man kan plassere fokuspunkt med en finger på skjermen samtidig som man ser i OLED-søkeren.

E-M10 Mark II har også fått en elektronisk søker med lukkertid helt ned til 1/60.000 sekund, mot bare 1/4000 sekund på E-M10.

Lett kamera

Nykommeren er for øvrig over 100 gram lettere enn toppmodellen E-M1 og er den letteste modellen i OM-D-serien.

Noe av det som ellers har hjulpet Olympus til å holde prisen nede, er at E-M10 Mark II ikke er værbestandig slik de dyrere modellene er. LCD-skjermen er vippbar og ikke fullt ut vridbar.

Blant tilbehøret merker vi oss et ekstra håndgrep med hurtigutløser, slik at det ikke skal hindre raskt skifte av minnekort og batteri.

Den veiledende prisen ved lansering er cirka 5500 kroner for kamerahuset eller en pakke med kamerahus og et flatt, sammentrykkbart pannekakeobjektiv med 14-42 mm zoom til cirka 7000 kroner.

digitalfoto