MODERNE: Adobe Acrobat Pro DC og de øvrige Acrobat-programmene har fått en grundig design-overhaling. (Foto: Toralv Østvang)

Stor Acrobat-oppdatering – med startproblemer

Adobe har nå gjort den annonserte skyløsningen for dokumentbehandling tilgjengelig. Norske CC-brukere kan få installasjonsvansker. Vi har løsningen.

Adobe Acrobat DC, der de to siste bokstavene står for Document Cloud, er nå tilgjengelig for nedlasting. Dette er en stor oppdatering av Acrobat-programvaren for å håndtere PDF-dokumenter.

Ved å kombinere skyløsningen med den nye gratisappen Adobe Fill & Sign for mobil og nettbrett kan man enkelt signere sine Acrobat-dokumenter digitalt, uten å måtte fikle med innskanning av signatur eller å bruke andre omveier. Som vi har skrevet tidligere – Adobe Document Cloud-løsningen kan bli det endelige dødsstøtet for faksen.

Installasjonsproblemer

Dette er ingen testomtale av nye Acrobat DC. Til det har vi fått brukt den nye programvaren altfor lite. Og det skyldes et installasjonsproblem som ser ut til først og fremst å ramme norske abonnenter av Adobes Creative Cloud-tjeneste.

Som CC-abonnent valgte vi naturligvis enkleste installasjonsmåte da Adobe kunngjorde at nå var Acrobat DC klart for installering. Da dukket jo Adobe Acrobat Pro DC opp i listen av nye apper som ikke var installer på pc-en ennå, så det var jo bare å klikke på installér-ikonet og lene seg tilbake.

Men omtrent midtveis ble installasjonen avbrutt med en feilmelding. Det startet en lengre prosess for oss med drøftinger med Adobes pr-kontakter, etterfulgt av et par lange sesjoner der Adobes supportfolk i en annen tidssone overtok styringen av pc-ene våre og prøvde forskjellige installasjonsrutiner, og til slutt en telefonrunde blant Adobes distributører i Norge.

FEILMELDING: Her er feilmeldingen som dukket opp under forsøket på å installere nye Acrobat DC via Creative Cloud-appen på pc-en.

Den aktuelle supportpersonen greide til slutt å få installert den nye Acrobat-programvaren, men bare gjennom en manuell kodeinnskrivningsrutine som det er uaktuelt for folk flest å benytte seg av.

Løsningen

Til slutt fikk vi tips fra Adobe-distributør Frontline AS i Moss om å la være å bruke Creative Cloud-appen til installasjonen, men i stedet gå direkte til Digital Cloud-området på Adobes nettsider – altså ikke til Creative Cloud–området – og kjøre installasjonen derfra. Da fungerte det.

LØSNINGEN: Fra Adobes Document Cloud-område lot det seg gjøre å få installert den nye programvaren uten problemer.

Både på Mac-ene og Windows 8.1-pc-ene våre kom feilmeldingene opp under installasjonen med CC-appen, men på Imac og Macbook Air viste det seg at Acrobat Pro DC ble installert korrekt tross feilmeldingene. Det var bare avinstallasjonen av forrige Acrobat-versjon systemet ikke greide å fullføre på Mac-ene.

 

 

På de to stasjonære Windows 8.1-pc-ene og på Surface Pro 3-maskinen som vi prøvde, lot det seg imidlertid ikke gjøre å få installert det nye Acrobat-programmet i det hele tatt via CC-appen.

Et norsk problem?

Både Adobes norske og nordiske pr-apparat har nå bekreftet overfor PC World/Macworld at Adobe arbeider med å rette en feil knyttet til Acrobat-installasjonen gjennom CC-appen, og det er sannsynligvis en feil som er unik for norske Adobe-kunder. Hvor lang tid reparasjonen vil ta, er det ingen som kan si noe om, men det antas å gå raskt.

Acrobat Digital Cloud ble tilgjengelig 7. april og foreløpig er det ikke så mange norske bedrifter som har prøvd den nye programvaren. En av distributørene snakket en uke senere om noen titalls installasjoner.

Dette er programvare som benyttes til tids- og forretningskritiske prosesser i dokument- og skjemahåndtering i mange større bedrifter og etater, og her hiver man seg ikke over ferske oppdateringer slik vi gjør i datapressen. Derfor er det ikke blitt noe ramaskrik. Disse bedriftene benytter dessuten gjerne andre former for utrulling enn direkte installasjon via Creative Cloud-abonnement.

Men Creative Cloud-abonnenter har altså her fått oppskriften på alternativ innstallering hvis feilmeldingene skulle dukke opp.

Første møte med Acrobat DC Pro

På grunn av disse problemene ligger vi en uke på etterskudd med å få prøvd ut Acrobat DC, så her er bare noen førsteinntrykk og litt generell informasjon.

ENDELIG I MÅL: Feilfri installasjon, til slutt.

De som har brukt Acrobat en stund, vil med en gang se at det er store forandringer i den nye DC-versjonen. Hele det visuelle uttrykket er annerledes – lyst, lett og moderne. Førsteinntrykket er at både brukervennlighet og fleksibilitet er vesentlig bedre enn før. For eksempel er det veldig enkelt å bygge opp sin egen verktøysamling i verktøyfeltet.

Men viktigere er det som er skjedd under skallet, og ikke minst i sammenknytningen mellom Acrobat og Adobes skytjenester. Mobil og nettbrett blir nå et viktig element i dokumentflyten.

Blant funksjonene de får, er som erstatning for skanneren i situasjoner der man ikke har tilgang til den. Man kan kjapt ta bilde av et dokument med mobilen, og takket være innebygd Photoshop-teknologi samt Acrobats OCR-teknologi sørger nye Acrobat for kjapt å gjøre om bildet til et redigerbart tekstdokument.

Den andre viktige funksjonen for mobil og nettbrett er som verktøy til å signere dokumenter ved å skrive inn signaturen med en finger og hente signaturen tilbake til dokumentet man jobber med. Adobes tidligere EchoSign-signaturtjeneste er blitt innebygd i Acrobat Pro DC under navnet eSign Services, og man får ubegrenset antall signaturer. Signeringen gjøres altså i mobilappen Fill & Sign.

FILL & SIGN: Heretter signerer vi våre digitale dokumenter med pekefingeren. (Foto: Toralv Østvang)

Amerikanske Macworld skriver at dette er "killer-appen" i det nye Acrobat-systemet.

Acrobat har også fått forbedret intelligent sporing av dokumenter. Et av Adobes fremste mål i utviklingen av nye Acrobat har vært å få slutt på at dokumenter fortsatt skifter fra å være digitale til analoge papirdokumenter og tilbake til digitalt igjen mange ganger på sin ferd gjennom dokumentprosessen.

Lovende

Vi kommer tilbake til andre sider av Acrobat DC senere. Den første testuken gikk som sagt med til å få installert programvaren. Tross startproblemene synes vi dette ser lovende ut.