De er Norges beste it-sjefer

De er Norges beste it-sjefer

Sverre Roséns meritter overbeviste juryen. I går ble han kåret til årets it-direktør.

På Computerworlds store konferanse for it-direktører ble gårsdagen avsluttet med den årvisse kåringen av Årets it-direktør.

Apokjeden, Coop Norge og Storebrand kjempet om tittelen. Sverre Rosén i Storebrand vant. Han har maktet å dra Storebrand fra en ustabil leveranse til en samarbeidspartner for forretningsledelsen. Neste utfordring er å bli best innen sin bransje.

Juryen uttaler: Årets CIO har bygget en stabil organisasjon som gått fra å ha mange misfornøyde brukere og ustabil drift til en organisasjon som leverer i henhold til avtale. Prosjektforsinkelser som tidligere var vanlig, er nærmest borte.

Gjennom å anvende sitt datavarehus kan man på kort varsel vise ledelsen hva forskjellige beslutninger fører til. Virksomhetsorientering er en rød tråd i kommunikasjonen med sjefer og ansatte. Enda ikke førti, like fullt har årets CIO lykkes å få med seg "hele laget" på reisen.

Dette var en av nøkkelfaktorene da man gjennomførte det store systemskiftet hvor man konsoliderte sine kjerneprosesser i et felles system.

Et tilsvarende prosjekt har forårsaket tap på mange millioner kroner, når konkurrenter har forsøkt seg på å gjøre det samme. Med en investering som betaler seg på mindre enn fire år har årets CIO lagt en plattform som kommer til å danne grunnlaget for virksomhetens konkurransekraft de nærmeste 20 årene.

Direkte har den gitt:

Bedre kundetilfredshet fordi man har fått mye raskere svar på sine spørsmål.

Bedre ”Time to market” siden nye løsninger kan implementeres på et kjernesystem mye raskere enn tidligere. Bedre lønnsomhet fordi drift og vedlikeholdskostnadene har minsket med 25 millioner kroner per år.

Årets jury har den store glede å kåre Sverre Rosén til årets CIO.

- Jeg er veldig stolt og glad, men vil først og fremst takke mine medarbeidere som virkelig har stått på for å realisere våre ambisjoner. Det er teamet som har oppnådd resultatene, sier en lykkelig Sverre Rosén i Storebrand.

De andre finalistene fikk hederlig omtale og blomster av juryen. Det var Bjørn Egil Svendsen, it-direktør i Apokjeden og Per Haakon Vestby, it-direktør i Coop Norge.

Startet med Gartner

Dagens startet med Gartner som gikk gjennom hvordan it-lederen og it-organisasjonen skal jobbe seg fra et operativt nivå til et strategisk. På det øverste nivået, nivå fem er det bare noen få.

- 60 til 70 prosent av alle it-organisasjoner ligger på nivå to og tre på modenhetsskalaen, sier Hans P. Dramstad, direktør i Gartner.

Deretter fulgte prosjektdirektør Stig Johansen opp med å gjennomgå Perform-prosjektet, Statens Pensjonskasses saksbehandlersystem for å håndtere pensjonsreformen.

800.000 timeverk er brukt til en kostnad på 1 milliard kroner ved hjelp av smidig metodikk.

- Prosjektet er levert innenfor tid og kostnadsrammene, fremhever Stig Johansen.

600 millioner dagen

Leder for it-driftsstøtte i Gassco drøftet utfordringene ved å levere norsk gass til Europa.

- Vi leverer 18 prosent av Europas gassbehov som tilsvarer 600 millioner kroner per dag, sier Sven Haakon Olsen i Gassco.

Da nytter det ikke å ha it-systemer som ikke virker. Gassco har derfor tre.

Erik Lehne, direktør for konsulent og prosjektledelse i EDB Ergogroup diskuterte behovet for gevinstrealisering ved hjelp av porteføljestyring av applikasjoner. Fra 2012 vil EDB Ergogroup ha CA Technologys Clarity som sin applikasjon levert på nettet som en tjeneste. Første kunde vil være EDB Ergogroup som har brukt Clarity internt i flere år.

Spennende

Kanskje ett av de mest spennende foredragene var fra it-direktøren i NASDAQ, svenske Carl-Magnus Hallberg.

- En av ti verdipapirer i verden er på Nasdaq. Vi eier 25 børser. Selv i Norge har vi ni prosent markedsandel. Vi tvinger oss selv til kontinuerlig effektivisering for å håndtere én million transaksjoner per sekund, sier Carl-Magnus Hallberg.

Deretter var det Experts tur som innførte alt på en gang; Nye it-systemer for forretningsvirksomheten og salgspunktene, og nytt nordisk varelager. SAP brukes for Forretningsvirksomheten, Vismas løsning for salgspunktene (POS, Point of Sale). Varehussystemet WMS har blitt integrert mot SAP.

Europeisk it-direktør

Kandidatene til årets it-direktør vil være kandidater til Europeiske CIO Awards. Norges første kandidat, Lånekassens it-direktør Jan Erik Ressem delte sine erfaringer. Jens Petter Mathisen i CIOnet forklarte om hva dette nettverket kan tilføre norske it-direktører.

Fjorårets it-direktør Halsstein Husand filosoferte over hva som kreves for å få til et godt it-prosjekt. Tålmodighet, ydmykhet, diplomati, tillit, mot og humør er viktige bidragsytere.

IDCs direktør gjorde opp status over hva sosiale medier og nye apparater skaper av hodebry for it-sjefen før han leste juryens begrunnelse og delte ut diplom og Champagne til årets vinner. Årets jury har bestått av Nils Molin i IDC, Gisle Skagen i Gartner og Michael Oreld i Computerworld. Alle fikk blomster av redaktør Michael Oreld i Computerworld.

Les om:

Drift