Nå funker Flash på iPad

Nå funker Flash på iPad

Apple nekter Flash på iPhone og iPad, men et nytt verktøy omgår hele forbudet.

Bak det nye verktøyet står det amerikanske mobilannonseselskapet RevShock. Flash brukes som regel til video, spill og interaktivt innhold på internett. Det brukes dessuten mye til å lage annonser.

Verktøyet kalles for Smokescreen («røykteppe»), og gjør det mulig å vise Flash-innhold og samtidig omgå Apples begrensninger på iPhone, iPod touch og iPad. Dette ved at Flash konverteres til Javascript og HTML5 - to webstandarder som Apple tillater.

Smokescreen fungerer uten noen spesielle tilleggsprogrammer og kan brukes på alle nettsider. Derfor er det lite Apple kan gjøre for å stoppe det, skriver TheAppleBlog.

Flash uten Flash

Ifølge IDG News er Smokescreen først og fremst ment for annonsebruk, og bruk av løsningen innebærer at selskaper slipper å lage forskjellige versjoner av en annonse spesielt for iPhone- og iPad-brukere. Men det er ingenting i veien for at det skal kunne brukes til annet innhold også.

Smokescreen fungerer i alle de store nettleserne som støtter webstandarden HTML5 - Firefox, Safari og Chrome. Selskapet jobber for tiden med fungerende løsninger for både Opera og Internet Explorer 9.

Kildekoden for Smokescreen, som gjøres tilgjengelig med en fri programvare-lisens, slippes i løpet av kort tid, skriver Macworlds nyhetstjeneste.

Imponerer utviklere

Simon Willison, som står bak web-rammeverket Django, er svært imponert over Smokescreen.

- En Flash-spiller skrevet i Javascript er et utrolig stykke arbeid, skriver Willison på bloggen sin.

Willison mener det eneste problemet er at Smokescreens bibliotek er relativt stort. Det er på 175 kilobyte og består av over 8000 linjer kode. Dette kan gjøre nedlastingen langsom for brukere av mobiltelefoner, mener han.

Test selv

Macworld.no kan bekrefte at Smokescreen fungerer på både iPhone og iPad. Noen av demoene fungerer ganske tregt og hakkete, mens andre ser bra ut.

Nøyaktig hvordan den påvirker ytelsen/batteritid vet vi foreløpig ikke. Du kan teste selv her: smokescreen.us/demo.

Video-demo ser du under.

Les om:

Drift