- Umoden grønn it-teknologi

- Umoden grønn it-teknologi

To av tre it-ledere mener grønn it er viktigst nå. Under ti prosent gjør noe.

Analyseselskapet Gartner har gjort en undersøkelse blant ansvarlige for it-drift og infrastruktur. Grønn it er på topp av agendaen, svarer 68 prosent av lederne. Men selv om energiforbruk er det viktigste de nærmeste 18 månedene, er det bare syv prosent som gjør noe med det.

- I samtaler med lederne svarer de at selv om grønn it står på agendaen, har de mer presserende oppgaver enn å fokusere på produkter, sier Rakesh Kumar forskningssjef i Gartner.

Konsekvensen er at lederne er mest opptatt av eksisterende prosjekter. Stikkord er konsolidering, rasjonalisering og virtualisering. De mange nye grønnere datamaskinene og administrasjonsverktøyene får ikke oppmerksomhet.

Utfordring å måle

Måle, overvåke og modellere energiforbruk må til for å forstå og gjøre effektive tiltak. Utfordringen er hva og hvordan skal man måle?

PUE, Power Usage Effectiveness, som angir forholdet mellom total energi og datautstyrets tilførte energi er tydeligvis et ukjent begrep selv om det er definert av organisasjonen Green Grid.

En PUE på under 2,0 tilsier at det brukes mindre strøm til kjøling enn til kjøring av datamaskinene. Ny store datasentre har hatt en PUE på 1,5 og 1,6. Ikomms lille datasenter på Lillehammer har 1,1. Ingen andre er i nærheten.

Grunnlaget er bruk av kaldt vann på rundt syv grader med datamaskinene i et lukket system fra APC.

- På grunn av vår grønne profil har vi fått nye kunder, sier Ivar Rusten, prosjektleder for grønn it hos Ikomm. Les videre på neste side!

Les om:

Drift