Tor Jakob Ramsøy, Arundo

Tor Jakob Ramsøy, Arundo

Digitalisering ikke bare for it

Administrerende direktør Tor Jakob Ramsøy i Arundo Analytics peker på at det ikke er gitt at det er it-avdelingen som står for digitaliseringen i oljebransjen.

– Hvilken betydning har it for omstillingen olje- og gass-næringen nå er inne i?

– Den store omstillingen og endringen som industrien går gjennom nå, med behov for et helt nytt kostnadsnivå er veldig bra for alle som kan være med på å benytte it på en ny måte. Vi i Arundo ser at lav oljepris er positivt for viljen til å tenke andreledes og at verdien av data har økt.

– Har it som fagfelt styrket seg?

– It må jobbe hardt med å henge med i utviklingen rundt digitalisering innen industrien. Det er ikke gitt at det er it-funksjonen som vil være sentral i digitaliseringen. Men de burde vært godt rustet gitt de har jobbet digitalt i alle år. Men det er nye aktører og andre beslutningstakere rundt det industrielle internett enn bare it-avdelingen.

– Vil man se økt interesse for outsourcing?

-- Det har jeg ingen sterk formening om.

Ser store muligheter

– Kan du fortelle om hvilke konsekvenser omstillingen byr for din bedrift?

– Utrolig mange muligheter. Våre løsninger baserer seg på Cloud, Internet of Things og Big Data/advanced analytics og kunstig intelligens/maskinlæring. Våre produkter blir ikke kjøpt inn over et it-budsjett vanligvis, men er en del av den operasjonelle teknologien.

– Alle de løsninger vi har utviklet kan installeres uten å montere ekstra sensorer, et stort it-prosjekt eller andre kapitalintensive investeringer. Det viktigste er at man starter med det selskapene har, og lærer gjennom implementering som må ha en klar business case. Våre løsninger skal levere verdi i løpet av uker, ikke måneder eller år.

– Med behovet for drastiske endringer i drift og vedlikehold, ser vi store muligheter og har svært god respons på våre løsninger i markedet. Vi holder på å rekruttere 80 nye personer som skal primært jobbe mot oljeindustrien, sier Ramsøy.