Alle vil ta SAP

Generalistenes tid er over. Nå er det spesialistene som får gode tider i erp-markedet, mener Bo Lykkegaard i IDC. Alle vil utfordre SAP.

Publisert Sist oppdatert

IDC skriver i en fersk rapport at erp-leverandører som tilbyr alt til alle vil gå tøffere tider i møte. Markedet vil ha nisjeprodukter. Og én leverandør kan ikke være best på mange vertikale løsninger, mener analyseselskapet.

- SAP hadde et rimelig godt år i 2006, men ikke spesielt godt. Selskapet møter økende konkurranse i en rekke bransjer. Den erp-leverandøren som har den enkleste og mest åpne plattformen, gode partnere og som har kjøpt opp industrispesifikke løsninger vil vinne markedet, sier Bo Lykkegaard i IDC Nordic.

Tidligere har det handlet om å lage suitene så brede som mulig. Mest mulig funksjonalitet, gjerne teknisk proprietært, skulle presses inn i applikasjonene og selges til flest mulig. Men at en enkelt leverandør skal være ekspert på over 25 forskjellige industrier er ikke lenger mulig, mener Lykkegaard.

IDC konkluderer i rapporten "Western European ERP Applications Vertical Competitive Analysis 2006" at vinneren i erp-markedet vil være den som er mest fleksibel.

Voldsom spesialisering

Studierektor Bo Hjort Christensen ved Handelshøyskolen BI har fulgt erp-markedet i mange år. Han mener nå det er flere svært spennende ting som skjer.

- Det viktigste er den voldsomme spesialisering i bransjen. Det er lett å være enig i at Oracle kommer som en skarp utfordrer til SAP – godt hjulpet av oppkjøp. Men også Microsoft Dynamics vil ta en del av kaken. Utenfor Norden er også Sage en solid utfordrer, sier Christensen.

Sage forsøkte forøvrig å komme inn på det nordiske markedet ved å kjøpe Visma for en tid tilbake, men selskapet ble overbydd av investeringsfondet HqCapital som nå eier Visma.

- Men det skjer mye i SAP også. De bryter opp strukturer mot modulbaserte løsninger og er ledende i mange bransjer, sier Christensen.

En som mener SAP ikke har lykkes spesielt godt i sin strategi mot mellomstore selskaper er Vismas direktør for programvare.

- SAP har vel nærmest lagt inn årene når det gjelder SAP Business One, i hvert fall er det lite vi merker til dem i markedet, både i Norge og i resten av Norden. De er blitt mer aggressive med "store-SAP" i det de kaller SMB. Men der bruker SAP en annen definisjon enn Visma. For Visma er SMB bedrifter med 10-500 ansatte, sier direktør Bjørn A. Ingier i Visma.

Les hele saken i dagens nye papirutgave av Computerworld.