Apple fjerner YouTube-app i iOS 6

Apple fjerner YouTube-app i iOS 6

Nå må Google lage sin egen videospiller for iPhone- og iPad-brukere.

Apple sendte mandag kveld ut den fjerde betaversjonen av iOS 6 til registrerte utviklere.

Den mest oppsiktsvekkende endringen er at Apple har valgt å fjerne sin innebygde YouTube-app som har fulgt med operativsystemet siden det ble lansert.

Utgått lisens

Overraskende er det imidlertid ikke, spesielt ikke siden det allerede er kjent at iOS 6 vil komme med en ny kartapplikasjon som ikke benytter seg av Googles kartdata.

- Lisensen som lar oss inkludere YouTube-appen i iOS har gått ut. Kunder kan bruke YouTube i Safari-nettleseren og Google jobber med å få en ny YouTube-app på App Store, sier Apples Trudy Miller til våre kolleger i amerikanske Macworld.

Både YouTube- og Kart-appen kom med den første versjonen av iPhone. Begge var laget av Apple og var de eneste offisielle innebygde appene for tredjepartstjenester til App Store ble lansert i 2008.

Apple og Google hadde som kjent et sterkt forhold i mange år, og tidligere Google-sjef Eric Schmidt satt til og med i Apples styre. Men de siste årene har alt surnet, mye grunnet Googles Android-plattform, som tidligere Apple-sjef Steve Jobs anså for å være en kopi av iPhone.

Mange ser ut til å mislike at YouTube-appen nå forsvinner fra iOS, men den har vært relativt uforandret de siste fem årene og er ikke veldig funksjonsrik. Nettleservarianten av Googles videotjeneste, som opprinnelig ikke fungerte på iPhone, har blitt et langt bedre alternativ.

Hvordan avgjørelsen vil påvirke Google gjenstår imidlertid å se. Søkegiganten får antagelig en god del trafikk fra iOS-brukere, men med en egen app trenger de ikke nødvendigvis å tape på det, i hvert fall økonomisk. Som TheNextWeb påpeker, kommer selskapet faktisk til å kunne vise (flere) annonser på en helt annen måte enn de har hatt anledning til før.

PS: Brukere av iOS 5 vil trolig ikke berøres av endringen.

... kommer i september

Blant øvrige nyheter i den fjerde iOS 6-betaversjonen kan det nevnes at Apples kartprogram har fått bedre ytelse og flere 3D-kart i tillegg til at det er gjort noen mindre endringer i innstillingene. Blant annet har det dukket opp et nytt valg for Bluetooth-deling.

Apple har også sluppet en ny betaversjon av programvaren til Apple TV og en ny forhåndsversjon av Xcode 4.5.

iOS 6 er ventet å slippes i ferdig utgave til høsten, antagelig sammen med en ny iPhone, som det ryktes at vil bli presentert på en pressekonferanse den 12. september.

Enterprise