Dette er de tre beste it-sjefene

Dette er de tre beste it-sjefene

Finalistene i "Årets it-direktør" har klare meninger om hva som gjør en god it-leder.

Computerworld skal sammen med analyseselskapet IDC kåre Norges beste it-direktør. Siden før sommeren har nominasjonene strømmet inn og en jury har plukket ut tre finalister. De som nå kjemper om den gjeve tittelen er CIO i Posten Norge, Morten Stødle, teknologidirektør Mariann Hornnes ved Oslo Lufthavn og it-direktør Mette U. Bakke ved Wilhelmsen Marine.

- En god it-direktør er en leder med engasjement og evne til å tenke helhetlig og motivere resten av it-avdelingen. Samtidig er det viktig at it-direktøren sitter i ledergruppen - det er bra for it-avdelingen og bedriften. På den måten løfter man it opp på et strategisk nivå, sier teknologidirektør Mariann Hornnes ved Oslo Lufthavn.

Hornnes er imidlertid ikke nominert for sin jobb på flyplassen, men som direktør for Senter for e-helse, ikt og medisinsk teknisk utstyr, under byggingen av det topp moderne Akershus universitetssykehus HF (Ahus) i Lørenskog utenfor Oslo.

Mariann Hornnes satt i ledergruppen for sykehuset og it har hatt en viktig rolle under byggingen av den nye sykehuset. Hun har sittet i integrasjonstyret som ledet samarbeidet mellom utbyggerorganisasjonen og sykehuset for å sikre gode løsninger.

Som ikt-direktør ved Ahus mener Hornnes suksesskriteriene var å stille relevante spørsmål og kunne teknologi.

- Som it-direktør tror jeg det er en kjempefordel å ha en formell teknologisk bakgrunn, mener hun.

Skal frem

Morten Stødle er CIO i Posten Norge. Han er også en av de tre finalistene og mener en vellykket it-direktør må få de som jobber med it i organisasjonen frem i lyset.

- Mange it-folk har tradisjonelt vært vant til å være i kjelleren med maskinene sine. Men det er nå historie. Nå må man kommunisere med resten av virksomheten, sier Stødle.

For Stødle har et av hovedfokusområdene de siste årene vært å bringe it nærmere forretningen i Posten. Gjennom ny it-strategi, som for første gang er samkjørt med konsernets strategiprosess, etablerer Posten flere arenaer for samhandling mellom forretning og it.

Morten Stødle mener it-ledelse handler om å takle forskjellige kulturer fordi en it-avdeling ofte innehar forskjellige folk - alt fra de introverte som bare holder på med sitt - til de som er mer utadvente og som skjønner hvordan forretningssiden tenker.

- En god it-leder bygger selv relasjoner til forretningssiden, men samtidig får han også mest mulig ut av kompetansen i egen avdeling, sier Stødle.

Gode relasjoner

Mette Ungersness Bakke er CIO i Wilhelmsen Maritime Services AS (WMS), men har ingen formell teknologibakgrunn. I likhet med Morten Stødle i Posten er hun økonom og ser på seg selv som en tolk.

- Skape gode relasjoner er navet i alt vi gjør, sier Mette Bakke.

Hun kommer fra en mangeårig karriere på forretningssiden i rederiet Wilhelmsen til rollen som it-leder i Maritime.

- Jeg fungerer på mange måter som en oversetter mellom det språket som er i en it-divisjon og tankesettet på forretningssiden. En god it-sjef må også få egen avdeling til å føle seg viktig, sier Bakke.

Hun er nominert til prisen Årets it-direktør for prosjektet hvor WMS kjøpte konkurrenten Unitor og hvor de gjennomførte en sammenslåing av selskapene. Det ble i den forbindelse igangsatt et stort synergiprogram for selskapet, inklusive sammenslåing av it-divisjonene med både infrastruktur og applikasjonsporteføljer.

Enterprise