Enda bedre Windows-kjøring på Mac

Oppdatering klar for virtualiserings-favoritten Parallels Desktop for Mac.

Publisert Sist oppdatert

Er du Mac-bruker, men savner den ene Windows-appen?

Vel - den gode nyheten er at det er håp. Virtualiserings-løsningen Parallels Desktop for Mac er nå ute i ny versjon.

Virtualisering

Om du er av den sensitive typen som får svie i øynene av kjipt GUI, kan vi ikke hjelpe med det. Men for de tilfellene der det ikke er annen råd enn å kjøre et Windows-progam for å få ting gjort, finnes redningen altså i form av virtualisering.

Siden moderne Mac-er er basert på Intel-prosessorer, er det altså fullt ut mulig å installere Microsofts OS uten ytelsestap. En måte å gjøre dette på er å starte hele Mac-en som en Windows-maskin i såkalt BootCamp-modus. For spill og annen prosessor-intensiv bruk kan dette være veien å gå, men for helt ordinær kontor-bruk er virtualisering ved å kjøre Windows (eller Linux, for den saks skyld) under OS X en bedre løsning.

Fjernpålogging til Windows-maskiner er et tredje alternativ, men det blir en annen skål.

Flere virtualiserings-løsninger finnes, inkludert VirtualBox, som er gratis.

Blant proffe løsninger er det enten VMWare eller Parallels som er det naturlige valget, og mange foretrekker sistnevnte. Alle nyere versjoner av Windows kan kjøres virtuelt, i tillegg til flere andre operativsystemer (inkludert andre versjoner av OS X, dersom det skulle være aktuelt).

Parallels Desktop for Mac v10

Hva er så nytt i versjon 10? Først og fremst finner vi støtte for OS X Yosemite, Apples kommende operativsystem for Mac, med slipp-dato i løpet av høsten.

Flere Yosemite-funksjoner vil speiles over til Windows, inkludert å kunne telefonere og sende tekstmeldinger fra datamaskinen.

Også dele-funksjoner som er bygget inn i OS X, støttes nå under Windows, som for eksempel oppretting av Twitter-meldinger eller Facebook-posts på sparket via dele-knappen.

Dernest er ytelsen polert. Dette gjelder både tiden det tar å åpne dokumenter, inkludert Office 13-filer, samt kjøre selve Windows-miljøet.

Samtidig beslagslegges færre minneressurser på vertsmaskinen, og også det virtuelle disk-imaget blir løpende komprimert for å spare plass. Og mindre behov for regnekraft betyr også lavere strømforbruk - og dermed lengre batterilevetid. Opptil 30 prosent, ifølge produsenten.

For administratorer med spesielle behov finnes det egne versjoner, i tillegg til flerbrukerlisenser.

For tiden er det tilbud dersom du oppgraderer fra en tidligere full-versjon (v8 eller v9) - prisen er cirka 460 norske kroner. Full-versjonen koster idag 629 kroner dersom denne kjøpes fra Apples nett-butikk, og en enbruker-lisens for v10 kommer antakelig til å ligge på det samme.

Les mer om oppgradering og Desktop for Mac 10 her . Sjekk også ut en promo-video nedenfor.