Her er verdens kraftigste maskiner

Kina knuser USA i årets kåring av verdens kraftigste datamaskiner. Og Norge er best i Norden. Se hele lista!

Publisert Sist oppdatert

Kina er et hestehode foran USA i kåringen av verdens 500 kraftigste datamaskiner, såkalte supercomputere, men ikke overraskende dominerer USA øverste del av lista.

3 millioner kjerner

National University of Defense Technology, som ligger i Changsha i Sør-Kina, har bygget maskinen Tianhe-2 med over 3 millioner Intel-prosessorkjerner og 1 million gigabyte minne. Maskinen kjøres på Linux og har 54,9024 petaflops ytelse. Med denne maskinen har Kina vippet USAs Titan fra fjorårets førsteplass.

Les også: Her er verdens raskeste maskin

Oak Ridge National Laboratory's Computing and Computational Sciences Directorate i Tennessee tar andreplassen i kåringen med Cray-maskinen Titan som også kjører Linux. Maskinen har over en halv million prosessorkjerner og over 700.000 gigabyte minne.

Overraskende tysk i topp

Japans høyeste plassering er fjerde, med RIKEN Advanced Institute for Computational Sciences Fujitsu-maskin. Tyskland overrasker med høyeste europeiske plassering med to IBM-maskiner på sjuende og niende plass, og slår dermed erkerival Frankrike, som tar ellevteplassen med SGI-maskinen til Total Exploration Production. Likevel går de ned fra 5. og 6. plass fra fjorårets kåring i november.

Les også: Norge tilbake på topplista

NTNU på topp 100

En annen stor overraskelse er NTNUs SGI-maskin, som tar 68. plass. En tredjedel av maskinen brukes av Meteorologisk institutt til regneoperasjonene som gir værvarslene. Resten av maskinen brukes til forskning, store beregninger innen fysikk, kjem og materialkonstruksjon. Maskinen har en 2600 gigaherz Xeon-prosessor som når 0,4586 petaflops ytelse. Selv om maskinen daler fra 56. plass i november og 44. plass i juni i fjor, er posisjonen stabilt god.

Les også: NTNU skal få ny monstermaskin

– Vi synker ikke så fort. Vi holder stillingen når anlegget er såpass avansert, sier Bjørn Lindi, seksjonssjef for vitenskapelig databehandling på NTNU.

– Hva betyr 68.-plassen for dere?

– Det utløser ingen penger, men det har med synlighet å gjøre. Det er artig å være blant de hundre største og at vi er størst i Norden for øyeblikket. Vi kommer til å synke gradvis i tre-fire år før det eventuelt investeres i maskinen på nytt. Den er først og fremst en viktig ressurs for mange fagområder ved NTNU, sier Lindi.

NTNU har brukt supercomputere siden midten av 80-tallet.

Norsk HP-maskin på lista

Universitetet i Oslo tar 189. plass med Megware-maskinen Abel. Maskinen har over 40.000 gigabyte minne. Svenskenes høyeste plassering er 96. plass. National Supercomputer Centre i Linköping har utviklet en Hewlett-Packard-maskin med 38.000 gigabyte minne og Linux-operativsystem.

Les også: 178 teraflop til tjeneste

Finland tar en 146. plass med Cray Inc.-maskinen Sisu.

TOP500-prosjektet har kåret verdens kraftigste datamaskiner to ganger i året siden 1993.

Her kan du se hele lista.