Linux og Windows parallelt

TEST: Kan Linux og Windows leve som gode naboer på en og samme maskin?

Publisert Sist oppdatert

Interessen for virtualisering er i ferd med å ta av hos profesjonelle brukere. Ny og bedre maskinvareteknologi tillater programutviklere å lage stadig bedre programvare for virtualisering. Det er ikke utenkelig at man om litt vil se hjemme-PCer med flere virtuelle maskiner – en til hvert familiemedlem.

Lavere pris og tilgjengelighet av programvare er trolig en av hovedårsakene til at virtualisering ikke lenger er hype, men en virkelighet. Virtualiseringsteknologi er ikke lenger forebeholdt store, tunge aktører som f.eks. Vmware, HP og IBM. Nye og innovative programvareselskaper ønsker nå å utfordre disse selskapene på markeder disse selskapene ikke har vært aktive i.

Et selskap som den siste tiden har skapt mye entusiasme rundt virtualisering, er Parallels Inc. Selskapet fikk blant annet mye oppmerksomhet rundt sin programvare for samkjøring av Windows og Mac OS på en og samme PC. Dette er en programvare vi testet i forrige utgave av PC World Norge. Vi skal fortsette å se på virtualiseringsprogramvare fra Parallels Inc., men da med fokus på samkjøring av Windows XP og Linux. Vi tror dette er et alternativ som vil appellere til flere brukere enn selskapets alternativ for Mac-brukere.

Vi har i denne testen valgt å fokusere på virtualisering av Windows XP under Linux, nærmere bestemt Linux-distribusjonen Ubuntu Linux 6.06 LTS. Vi tror mange ønsker å kjøre Linux som hovedoperativsystem, men som samtidig ønsker å ha mulighet for å kjøre programmer som finnes utelukkende for Windows under Linux. Det finnes selvfølgelig argumenter for å kjøre Windows som hovedoperativsystem, og Linux over Windows, men fra en testers synspunkt er det betydelig enklere å måle ytelsen under Windows XP i et virtuelt miljø, enn det er med Linux.

Installasjon

Å installere Parallels Workstation på Ubuntu Linux var egentlig ikke et problem, og bød ikke på så mange problemer som vi hadde ventet på forhånd. Vi valgte å laste ned Parallels Workstation for Linux, pakket i deb-format, siden Ubuntu Linux er Debian-basert. Nedenfor har vi gjengitt de stegene som resulterte i suksess for undertegnede. Vær klar over at denne prosedyren ikke garanterer suksess for deg, men er absolutt verdt et forsøk.

1) dpkg -i parallels.2.1.1670-Lin.deb

2) sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` build-essential

3) wget http://ubuntu.mirrors.tds.net/ubuntu/pool/main/q/qt-x11-free/libqt3-mt_3.3.6-1ubuntu3_i386.deb

4) sudo dpkg -x libqt3-mt_3.3.6-1ubuntu3_i386.deb .

5) sudo cp ./usr/lib/libqt* /usr/lib/

6) sudo parallels-config

7) sudo parallels

Etter at Parallels var installert, startet vi selve klientprogrammet (eller avspilleren, som mange vil si), og gjorde plass for Windows XP. Det er fort gjort å sette opp et nytt OS-miljø under Parallels. Menystrukturen i programmet er intuitivt, og nesten samtlige innstillinger er godt forklart. Vi satte av 80 GB harddisk plass til Windows XP, i tillegg til at 512 MB med minne var satt av til det virtuelle operativsystemet. Det finnes en meny som lar deg legge til maskinvareressurser som det virtuelle miljøet kan benytte seg av. Her har du valget av alt fra nettverkskort til grafikkort. Vi kjørte et oppsett der samtlige mulige enheter var aktivert.

Vi opplevde ingen problemer under installasjon av Windows XP. Problemene som vi støtte på, dukket først opp etter at installasjonen av Windows XP var ferdig. Alle problemene var knyttet til drivere. Vi fikk ikke det ene nettverkskortet i maskinen til å fungere, i tillegg til at grafikkortet ikke ville fungere. Vi klarte heldigvis å ro oss unna problemene knyttet til nettverkskortet, ved å bruke det andre nettverkskortet i maskinen.

Noen andre gode tips på veien kan være å deaktivere Xgl/Compiz før man setter i gang med virtualisering. Vår erfaring med Xgl, er at det virker ytelsesreduserende for begge systemer, i tillegg til at vinduet som det virtualiserte systemet kjører i blir gjennomsiktig. Foruten de overnevnte problemene hadde vi problemer med å kjøre Windows i fullskjerm. Når vi forsøkte å gjøre dette, fikk vi en feilmelding om at en opsjon i X ikke var aktivert. Vi fikk aldri dette til å fungere.

Ytelse

Det finnes i dag ingen gode programmer/løsninger for å måle systemytelsen under et virtuelt miljø. Tradisjonelle testprogrammer som går på å måle ytelsen til bare prosessor eller minne er av liten betydning ettersom det ikke sier noe om hvor ytelsen til f.eks. applikasjoner og I/O-data. Vi vet at både Intel og AMD jobber med tilbydere av testprogrammer for å lage tilpassede testprogrammer som tar hensyn til dette.

For å måle ytelsen under Parallels har vi målt systemytelsen under både syntetiske testprogrammer (PCMark 05 og Everest) og praktiske programmer (Winrar 3.60). Under PCMark 05 har vi målt prosessorytelsen, under Everest har vi målt minneytelsen, mens vi under Winrar 3.60 målte vi hvor lang tid det tar å pakke en mappe på 87 MB til pakkeformatet RAR med beste kompresjonsinnstillinger.

Det er ingen tvil om at det er et tydelig skille mellom ytelsen til Windows XP i normaltilstand og Windows XP under virtualisert tilstand. Vår generelle oppfatning av ytelsen i bruk på mange måter er i samsvar med det ytelsestallene viser.I skrivende stund støtter Parallels kun Intels prosessorteknologi (iVT) for virtualisering.

Vi fikk ikke undersøkt om denne teknologien fører til økt ytelse under Parallels Workstation, ettersom vår testmaskin var utstyrt med en AMD-prosessor. Det blir spennende å se om Parallels vil støtte AMDs virtualiseringsteknologi («Pacifica») i kommende utgaver av Parallels Workstation. Vi ville i alle fall ikke blitt overrasket dersom selskapet gjorde det, ettersom flere av konkurrentene har annonsert at de vil støtte virtualiseringsteknologi fra AMD og Intel.

Konklusjon

Drømmen om å kjøre to eller flere virtuelle operativsystemer, flytende på én fysisk PC, er fortsatt et stykke unna for folk flest. Ekspertene har lenge ment at dårlig parallell prosessorytelse har vært den avgjørende årsaken til at lettvekts-virtualisering ikke har vært mer utbredt blant helt «vanlige» brukere. Dette er riktignok i ferd med å endre seg, ettersom prosessorer med mer enn én kjerne blir stadig mer utberedt. I løpet av neste år er f.eks. det duket for prosessorer med fire prosessorkjerner.

Vår erfaring med programmet Parallels viser at ytelsen på å kjøre Windows XP under Linux (og omvendt) fortsatt er for dårlig til å kunne anbefales. Et raskt blikk på ytelsesresultatene bekrefter dette ytelsesbildet.

Det er umulig å sette fingeren på en bestemt ting og forklare den lave ytelsen ut i fra dette. Ytelsesbildet er langt mer komplekst enn dette. Den dårlige ytelsen har sine årsaker, som f.eks. dårlige drivere (i Linux), manglende optimalisering/dårlig utnyttelse av flere prosessorkjerner i operativsystem og virtualiseringsprogram osv. Vi vil tro at etter et par generasjoner med utvikling, både på programvare- og maskinvaresiden, vil ytelsen på lettvekts paravirtualiseringsprogram som Parallels øke. Men enn så lenge er vi nødt til å smøre oss med tålmodighet.

Fakta:Parallels Workstation 2.1Pris: ca. kr 350 inkl. mva.Internett: parallels.com Distributør: Intranet Drift

Testkonfigurasjon: Cinet HomeStation NF570; AMD Athlon 64 X2 3800+ (2,0 GHz), Nvidia nForce 570 SLI-brikkesett, 1 024 MB DDR2 minne, 250 GB 7200 o/min harddisk, NEC ND-3550A DVD-brenner og Nvidia GeForce 7600GS grafikkort m/ 512 MB minne.