- Lurer studentene til dyr programvare

Fattige studenter kjøper programvare de ikke nødvendigvis trenger. Friprog mener de blir lurt trill rundt.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg skal kjøpe Microsoft Office. Hva det koster, vet jeg ikke. Håper ikke det er for dyrt, smiler den nybakte studenten Ikran Ali, som sitter med klassevenninnen Tania Aas på Høgskolen i Oslo (Hio).

- De sier vi må ha den nyeste versjonen for å levere eksamen, forteller Tania.

- Dere kan trolig levere oppgaven selv om dere skriver den i et gratis program, har dere ikke fått informasjon om dette?

- Det visste ikke vi! ler de to.

- Vi er jo fattige studenter, så vi hadde blitt lykkelige om det finnes noe som er gratis.

LES OGSÅ: Programmer som strekker studielånet

Lite informasjon

Når man begynner på et studie, får man ofte tilbud om studentlisenser på diverse programvare, men sjeldnere informasjon om at det finnes helt gratis alternativer. Et eksempel er Microsoft Office. En studentlisens på dette koster fra 500 kroner og oppover. Open Office er gratis. Journaliststudentene får tilbud om å kjøpe Adobe Photoshop for omlag 1500 kroner. Gimp er gratis.

- Dette opplyses det ikke godt nok om, mener direktør Heidi Arnesen Austlid i Friprog.

Friprog skal være et nasjonalt kompetansesenter for fri programvare. Tilbakemeldingene Austlid får, er at mange studenter ikke er klar over at de kan spare mange tusen kroner på å velge fri programvare. Hio bekrefter at de ikke aktivt informerer studentene om dette.

LES OGSÅ: Fem millioner til frihet og åpenhet

- Vi sier ikke noe spesielt om alternativene, det burde vi kanskje gjort. Vi bruker jo mye fri programvare selv, innrømmer Christian Ramstad, leder av systemadministrasjonen hos Hio.

Folkeopplysning

Ramstad forteller videre at det er mye opp til hver enkelt faglærer å fortelle studentene hva slags programvare de burde skaffe seg. Hver elev er ellers i stor grad overlatt til seg selv, sier han.

Slik burde det ikke være, mener Austlid. Hun mener utdanningsinstitusjonene har et ansvar i forhold til folkeopplysning, og at det for eksempel er Hio sin jobb å fortelle studentene at de kan spare penger ved å velge annerledes.

- Synes du studentene blir lurt?

- Ja, de gjør jo det. Folk vet ikke at det finnes noe annet, og dermed betaler de, sier hun.

KRITISK: Direktør i Friprog Heidi Arnesen Austlid mener studentene får for lite informasjon om gratis alternativer til kostbar programvare.

LES OGSÅ: Microsoft støtter ODF

Men Austlid legger ikke all skylden over på det offentlige. Også de som utvikler fri programvare må ta noe av skylda, mener hun.

- Fri programvare-verdenen må bli flinkere til å se sluttbrukerne. Andre aktører driver jo knallharde salgsprogrammer, men dette er ikke akkurat aktørene innen fri programvare kjente for, sier Friprog-direktøren.

- Kunne opplyst mer

Microsoft på sin side tror ikke studentene utelukkende kjøper programvaren fordi de ikke kjenner til alternativene.

- Vi mener jo at vår Office gir studentene veldig mange funksjoner som er nyttige i studenthverdagen, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge.

- Ingen er ute etter å lure noen, tvert i mot, vi har laget et studenttilbud nettopp fordi studenter ikke har så god betalingsevne som andre. TIl syvende og sist må studentene gjøre seg opp en mening om hva de trenger.

Tilbake på høgskolen sitter Ikran å frykter at hun ikke kan gjennomføre eksamen uten å kjøpe seg Microsoft Office. Ramstad i it-avdelingen sier at han nå vil se nærmere på saken. Han synes det er en god idé å fortelle Ikran at hun kanskje kan spare noen hundrelapper på å velge Open Office.

- Friprog mener studentene blir lurt, hva tenker du om det?

- Eh... Jeg vet ikke akkurat om de blir lurt, sier Ramstad og drar på det.

LES OGSÅ: Flere vil studere it

- Om man skal kjøpe noe, så orienterer man seg vel i markedet.

- Men har dere ikke noe ansvar for å hjelpe studentene med dette?

- Vi kan jo komme med generelle råd, så lenge det ikke kommer i konflikt med faglig opplegg. Men det er klart, når det gjelder for eksempel vanlige skriveverktøy, så kunne vi opplyst mer.