IMPONERER: Løsningsarkitekt Lars Christian Nilsen viser en av datamaskinene i Integrity Superdome X som imponerer med sitt store minne og Intels ypperste prosessorer. Alle minnebrikkene settes på høykant i forhold til hovedkortet hvilket gir 1,5 – 3

IMPONERER: Løsningsarkitekt Lars Christian Nilsen viser en av datamaskinene i Integrity Superdome X som imponerer med sitt store minne og Intels ypperste prosessorer. Alle minnebrikkene settes på høykant i forhold til hovedkortet hvilket gir 1,5 – 3 TB minne på det viste kortet. Totalt leveres maskinen med 12 eller 24 TB minne. Sistnevnte har så høy pris at de fleste vil holde igjen.

Maskinen for krevende behov

Hewlett Packard Enterprise tar med seg det beste fra sine kraftige maskiner med Unix og kombinerer det med det beste fra industristandard maskiner.

Fra første november 2015 er Hewlett-Packard offisielt to selskaper, Hewlett Packard Enterprise, HPE, for datarommets behov, og HP Incorporated for brukernes behov.

HP Incorporated overtar den kjente logoen og vil tilby alt slags brukerutstyr som pc-er, arbeidsstasjoner, tynne klienter, skrivere og 3D-skrivere. Det settes opp en egen divisjon for å utvikle og levere løsninger for tredimensjonal produksjon. Stadig viktigere blir programvare.

I Norge får de to selskapene hver sin resepsjon på Fornebu og blir adskilt fysisk.

HPE vil levere datamaskineri for applikasjoner; til datarommet, privat sky eller kommersiell sky. Sistnevnte er enten lokal eller internasjonal. HPE betegner den første for «Manged Cloud», sistnevnte for «Public Cloud». Forskjellen er først og fremst leveringskvalitet og garantier. De internasjonale, sosiale gjør så godt de kan. De lokale inngår leveranseavtaler.

Datamaskineriet består av datamaskiner, nettverk og lagring. Dette kan leveres som en integrert løsning eller som byggeblokker. Noen er små som Proliant CS250, Andre er større. Noen er spesialiserte som analysemaskinen Vertica.

Store behov

Størst er HPE Integrity Superdome X. Dette er et skikkelig kraftverk for store behov, enten hos kunder eller i datasentre med krav til ytelse. Denne maskinen er en modernisering av den kraftige Unix-maskinen Superdome 2 som ble lansert for fem år siden.

Superdome X har skapt stor interesse det siste året. På Vmworld i San Francisco i september var fagfolkene overveldet over maskinens yteevne.

Foreløpig er det få kunder som har maskinen, men Statens Innkrevingssentral har anskaffet maskinen som en av de første i Europa.

-- Vi ønsker å være i front og ser imponerende ytelse fra vår nye maskin, sier Christel Halsen, assisterende direktør i Statens Innkrevingssentral.

De satte seg ned og skrev et sett med krav for en ny maskin på slutten av 2014. Hele ledelsen var involvert, selv tidligere administrerende direktør Per Waage.

-- Ytelse og pålitelighet har vært den viktigste grunnen til at vi bruker Superdome. På fakturering og forfalte krav yter Superdome X i kombinasjon med lagringen ti ganger mer, sier Vegard Skaret, seksjonsleder for drift i Statens Innkrevingssentral.

Lagringen har i mange år vært HPEs versjon av Hitachis største systemer VSP. For den økte ytelsen er det HPE 3Par 7400 med bare flash som sørger for raskere tilgang til data.

Radikal lansering

Da Superdome 2 ble lansert gjorde HPE noe radikalt. De bygget Superdome som åtte loddrette datamaskiner med tett kobling for å få ett felles programvaremiljø basert på den kraftige prosessoren Itanium.

Siden den gang er Itanium oppgradert, men blir det ikke mer. Det koster for mye å bygge denne avanserte prosessoren. De færreste kunder ser nytten. Kun de som har et programvaremiljø tilpasset HPEs Unix, HP-UX, fortsetter med Superdome med Itanium.

For alle andre er Integrity Superdome X den kraftigste datamaskinen for Microsofts programvaremiljø.

-- Superdome X gir Unix-følelsen på X86. Det er den eneste maskinen som støtter de 27 RAS-egenskapene i Intels Xeon E7, hevder Lars Christian Nilsen, nordisk løsningsarkitekt i Hewlett Packard Enterprise.

RAS, Reliability, Availability, Serviceability, er egenskaper som først kom med IBMs stormaskiner. Ett eksempel er Instruction Retry, når en maskininstruksjon feiler. Feilkorrigering er derfor viktig. Dette har Intel lært av og bygget inn funksjoner for at datamaskineriet skal ha høy tilgjengelighet.

Superdome X skal være et viktig hjelpemiddel i å transformere virksomhetene til neste generasjon applikasjoner, tilrettelegge for økt brukerproduktivitet, beskytte den digitale virksomheten og forsterke nytten av innsamlede data.

Ny rekord

Maskinen er ypperlig for tung analyse med mye data, den er det beste på markedet for bearbeiding av SAPs kommende forretningssystem basert på Hana hvor databearbeidingen skal i datamaskinens minne.

Med 16 prosessorer har Superdome X satt ny rekord på SAPs test for salg, SAP SD.

Statens Innkrevingssentral har fire maskiner i sin Superdome X. Maskinen har dermed halve ytelsen av rekordmaskinen.

-- Maskinen har vist seg å være stabil og yter voldsomt, forteller Vegard Skaret.  

Fra slutten av denne måneden vil Superdome X kunne levere 24 TB minne i et halvt kabinett basert på de åtte loddrette maskinene som HPE betegner bøker. 24 TB minne forutsetter den mest avanserte minneteknologien så de fleste Superdome X vil ha halvparten for å redusere kostnadene. Nytt vil også være at Superdome X benytter minne basert på DDR4-teknologi (Double Data Rate fjerde generasjon).

Avhengig av hvor mange bøker Superdome vil benytte, vil maskineriet koste fra to til ti millioner kroner. Sammenlignet med Superdome 2 for Unix er dette halve prisen.

Grunnen til ytelsen er det store minnet i hver maskin. Det er mulig siden det bare er åtte bøker på tvers i det standard 19 tommers kabinettet. Det gir hver maskin muligheten til å stille minnebrikkene tett i tett på høykant på hovedkortet, ikke på skrå som er vanlig.

Virtualisering

Datamaskinen kan virtualiseres på mange måter. Det vanlige er å benytte Microsoft Hyper-V, KVM eller Vmware Vsphere. Men nå vil også Suse med Xen forsøke å oppnå fornyet oppmerksomhet.

Det har tatt tid for Statens Innkrevingssentral å få Superdome X produktiv. Det har vært mye jobbing med virtualisering på den nye maskinen, både fra Red Hat og fra Vmware.

Vmware måtte ha Vsphere 6 i aktiv bruk før Superdome X virkelig kunne demonstrere sitt potensial. Siden det er to Intel Xeon-prosessorer i hver datamaskin må Vsphere kunne håndtere 16 prosessorer. Hver av disse har 8, 10, 14 eller 18 prosessorkjerner.

Alternativet til en maskinklynge er å dedikere én maskin, det vil si et blad eller bok, til en fysisk partisjon som siden kan virtualiseres. De andre maskinene kan sammenkobles til én klynge.

Å koble sammen de åtte maskinene til én klynge har HPE løst for fem år siden med sitt Unix-miljø, men å gjøre det basert på standard Intel-prosessorer med virtualisering har først vært en utfordring det seneste året. For Integrity Superdome X utvider evnen til å kjøre mange virtuelle maskiner.

Den praktiske forutsetningen for sammenkoblingen er HPEs egen krysskoblingsteknologi.

I slutten av måneden kommer en svitsj fra Mellanox som baseres på Infiniband. Hver sammenkobling kan være på opptil 100 Mbit per sekund med en reaksjonsevne, lav latens, som Ethernet bare kan drømme om. Denne svitsjen er tiltenkt tilkobling til store datavarehus, til Store data som skal analyseres.

 

Les om:

Enterprise